Ældreorganisation: Finanslov med mange løse ender
Der mangler fortsat væsentlige forbedringer, som ældre var blevet stillet i udsigt, lyder det fra Faglige Seniorer om finansloven for næste år.
Senest opdateret: torsdag 22. september 2022
Der står flere spørgsmål tilbage for seniorerne efter afslutningen af forhandlingerne om næste års finanslov.
For hvad blev der af velfærdsgarantien om, at der skal afsættes flere penge, når der bliver flere ældre?
Og hvad blev der af en løsning for de mange seniorer, der oplever en helt urimelig modregning i deres folkepension, hvis de selv eller deres ægtefælle arbejder sideløbende med pensionen?
Sådan lyder det fra Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer med over 230.000 medlemmer over 60 år.
Store problemer i ældreplejen
”Vi er ærgerlige over, at der ikke var tilstrækkelig opbakning til regeringens lovforslag om velfærd, så den nu overvintrer og går en usikker fremtid i møde”, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.
Det står der i aftalen om ældre
Det står der om ældre i aftalen for finansloven for 2022
Værdig ældrepleje
"Regeringen og Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er enige om at prioritere en ramme på 125 mio. kr. årligt i perioden 2022-
2025 til at bidrage til en værdig ældrepleje. Rammen bygger oven på det markante løft på 4,6 mia. kr. af kernevelfærden i de seneste års økonomiaftaler med KL samt rammen på 0,5 mia. kr. årligt til højere faglighed og flere ansatte i ældreplejen for at give bedre vilkår for vores ældre, som prioriteret med Aftale om finansloven for 2021. Aftalepartierne er enige om at drøfte udmøntningen af rammen på baggrund af et oplæg fra regeringen i foråret 2022."
”Der er fortsat store problemer med ældreplejen i mange kommuner, så det ville være godt med en langsigtet fælleserklæring, der garanterer, at pengene følger med i takt med den demografiske udvikling,” siger han.
Seniorer i job bliver flået
Palle Smed ærgrer sig også over, at der heller ikke blev skabt en løsning for de mange seniorer, der bliver modregnet i folkepensionen, hvis de selv eller deres ægtefælle arbejder ved siden af.
Regeringen har foreslået, at modregningen som følge af ægtefællers arbejde skulle fjernes. Men det forslag afventer forhandlingerne mellem Folketingets partier om et større arbejdsudbud.
”Faglige Seniorer presser fortsat på for at finde en løsning, som kan sikre, at pensionisterne ikke bliver flået, hvis de arbejder. Det er en meget væsentlig sag for os,” siger Palle Smed.
Han glæder sig over, at forligspartierne har besluttet at fortsætte den ordning, hvor arbejde som for eksempel poder eller andre corona-relaterede opgaver ikke bliver modregnet.
Den ordning vil nu blive videreført i 2022, fremgår det af finansloven.
125 millioner ekstra til ældre
Faglige Seniorer er også tilfreds med, at der er afsat en ekstra pulje til værdig ældrepleje på 125 millioner kroner årligt frem til 2025. Aftalepartierne skal udmønte beløbet.
”Der er virkelig behov for innovation og udvikling i ældreplejen i kommunerne. Der er især brug for kompetenceudvikling og ændringer i organiseringen af arbejdet, så vi i fremtiden kan undgå de mange dårlige eksempler på en uværdig og fornedrende service til vores svage og ældre medborgere,” siger Palle Smed.
Puljen bygger ovenpå de ekstra penge til velfærd, der fulgte med årets økonomiaftaler med kommuner og regioner.
Dertil kommer 500 millioner kroner, som afsættes til at løse opgaven med at rekruttere ansatte til ældreplejen.
Hvad mener du om finansloven?
Kom med din mening
Hvad mener du om finansloven for 2021? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: mandag 6. december 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 11:00