Faglige Seniorer hilser forsøg med mere frihed til kommunerne på ældreområdet velkommen. Men der skal samtidig være åbenhed, så alle kan følge med i, hvordan friheden forvaltes.

Kommuner får frie tøjler i ældreplejen

Tre kommuner får som forsøg i tre år mulighed for at sætte hjemmepleje og plejehjem fri fra kommunale regler og statslige krav. Faglige Seniorer: Frihed er godt - men der skal handling til her og nu.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Statsminister Mette Frederiksen annoncerede i åbningstalen, at syv kommuner nu får fuldstændig  frihed på udvalgte velfærdsområder.

Og det er Langeland, Middelfart og Viborg kommuner, der har fået stafetten, når det handler om ældrepleje.

”Det bliver spændende at følge de nye 3-årige forsøg. Vil det virkelig kunne mærkes hos de personer, som modtager hjemmepleje og hos beboerne på plejecentrene? Det er godt at få fjernet al unødvendigt bureaukrati og dokumentationskrav. Så vil der blive mere tid til at servicere vores ældre medborgere,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der tilføjer:

“Men krisen i landets ældrepleje handler om meget mere end regler og restriktioner. Det handler om manglende overskud og det handler om dårlig ledelse og kommuner, der ikke tager ansvaret på sig.  Det er på disse områder, den virkelige forandring skal finde sted”, siger han.

Derfor opfordrer vi regeringen til, at kommunernes ansvar for en værdig ældrepleje bliver gjort helt konkret og tydeligt.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

I den senere tid har der været store diskussioner om omsorgen for landets ældre.

I følge Palle Smed har det tydeligt vist, at det er kommunerne, der har udvist manglende ledelse og manglende ansvar.

7 kommuner får frihed

Regeringen vil give 7 danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde.

Det er Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

Friheden gælder tre områder: Folkeskolen, dagtilbud, ældreområdet.

Borgmestrene i de 7 kommuner skal nu bede deres byråd og kommunalbestyrelser om opbakning til at sætte den enkelte dagpleje, børnehave, skole, hjemmeplejeenhed eller det enkelte plejehjem fri fra kommunale regler og krav om dokumentation.

"Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt. I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord," sagde Mette Frederiksen, da hun i åbningstalen omtalte forsøget i de 7 kommuner.

“Hvis de nye forsøg skaber en ramme om ældreomsorgen, hvor ansvaret reduceres, så bliver det mere utydeligt for de ældre og deres pårørende at finde ud af, hvor man skal henvende sig, hvis omsorgen svigter,” siger Palle Smed.

Kommuner skal tage ansvar

”Jeg er stor tilhænger af øget frihed til kommunerne. Men vi skal også huske på, at love, regler og tilsyn ikke er kommet ud af det blå, men fordi mange kommuner ikke har kunnet administrere friheden.

Derfor opfordrer vi regeringen til, at kommunernes ansvar for en værdig ældrepleje bliver gjort helt konkret og tydeligt. Vi ønsker også, at der skabes mere åbenhed, så alle kan følge med i, hvordan kommunerne forvalter den nye frihed”, siger Palle Smed.

”Det er godt at få rykket ved regler og dårlige vaner. Men i nogle kommuner sejler ældreplejen fortsat. Det seneste eksempel var jo i landets næststørste kommune, Aarhus, hvor man ellers skulle forvente, at der var mere styr på tingene. Og den slags problemer løser vi ikke gennem forsøg med frihed, men gennem handling her og nu.”

Mette F: Det handler om anstændighed

I sin åbningstale satte statsminister Mette Frederiksen fokus ældreplejen efter afsløringer af omsorgsvigt.

Det handler om anstændighed – om at nogle svigter deres ansvar.

Mette Frederiksen, statsminister

“Billederne af Else. Andre hemmelige optagelser fra plejehjem. Nedværdigende, umenneskeligt, smerteligt. Hvor udspringer problemerne? Noget handler om, at der mangler tid og medarbejdere. Vi er i gang med at prioritere velfærden igen – det er nødvendigt. Men kroner og ører er langt fra hele svaret. Vi får aldrig løst problemerne, hvis det er dér, diskussionen begynder og ender.

Mangel på ordentlighed og respekt handler ikke bare om penge – men om faglighed og ledelse. Også til at tage affære, når de få, som ikke skal arbejde med mennesker, overskrider alle grænser. Det handler om anstændighed – om at nogle svigter deres ansvar”, lød det fra Mette Frederiksen.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Hvad siger du til, at kommuner som et forsøg får frihed til at sætte plejehjem og ældrepleje fri fra kommunale regler og statslige krav? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/3359993390715582

 

Først publiceret: tirsdag 6. oktober 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.