Vi lever længere og længere. På et år er middellevealderen steget med tre måneder i gennemsnit. To måneder til mændene og fire måneder til kvinderne.

Dagens bedste nyhed: Vi lever længere og længere – se hvor gamle vi bliver

Pensionisterne lever længere samtidig med, at der i befolkningen dør færre og færre "før tid". Se her hvor gammel du kan forvente at blive.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Vi bliver bare ældre og ældre i gennemsnit.

Igen i år viser Danmarks Statistik, at middellevealderen er steget for mænd og kvinder. Nu er den 79,5 år for mænd og 83, 6 år for kvinder.

Det betyder, at gennemsnitslevealderen er steget med tre måneder sidste år: Knap to måneder til mændene og godt tre måneder til kvinderne.

Så alt er som det plejer!

Danmarks Statistik har netop sendt de nye tal ud for 2020 (læs dem HER), og de viser, at middellevetiden er steget og steget i Danmark de sidste 40 år.

De sidste mange år med cirka tre måneder i gennemsnit om året.

Kedeligt udgangspunkt

Men det er selvfølgelig nemt at stige og stige, når udgangspunkt var rigtig dårligt.

Levealderen i Skandinavien:

Der var engang svenskerne og nordmændene blev langt ældre end os. Men det har nu udlignet sig.

I dag er forskellen langt mindre.

En dansk mand kan i dag forventes at blive 79,5 år gammel, en svensk mand 81,3 år og en nordmand 81,19 år

En dansk kvinde kan i dag forventes at blive 83,6 år, en svensk kvinde 84,7 år og en norsk kvinde 84,68 år.

Danske kvinder halter altså ca. 1,1 år efter kvinder i Norge og Sverige, mens danske mænd "kun" dør i gennemsnit 0,8 måneder før mænd i Norge og Sverige.

For det var det i slutningen af 1980’erne, hvor det pludselig gik op for danskerne og de danske politikere, at kvindernes levealder stagnerede.

Mændenes levealder havde faktisk stagneret i mange år på det tidspunkt, men det var der ingen, der rigtig havde lagt mærke til.

Røg ud af top-5

Det er lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Henrik Brønnum-Hansen, der sætter ord på hvorfor og hvordan vi lever længere og længere.

“Da man i slutningen af 1980’erne opdagede, at vi i Danmark ikke mere var blandt top-5 i levealder i den del af verden, som vi sammenligner os med, så blev der nedsat et middellevetidsudvalg, som skulle udrede hvorfor”, fortæller Henrik Brønnum-Hansen.

Mad, røg og alkohol slog os ihjel

Her fandt man ud af, at det især var vores livsstil med fed mad, cigaretter og alkohol, der slog os ihjel alt for tidligt.

“Hvis man går 100 år tilbage, så døde 10 procent af alle nyfødte inden de blev et år. Når børn og unge dør tidligt, så trækker det meget ned i den gennemsnitlige levealder. Nu har vi fået bugt med den høje spædbørnsdødelighed, ligesom meget færre dør ved trafikulykker på trods af trafikken er steget markant”, forklarer Henrik Brønnum-Hansen.

Se hvor gammel du bliver

Du kan se, hvor gammel du kan forvente at blive - det afhænger af mange faktorer herunder livsstil - i den her beregner fra Experimentarium i København

KLIK HER for at komme til beregneren.

 

Men hvordan kan det så være, at vi stadig bliver ældre og ældre, når det trods alt er lang tid siden vi fik bugt med høje tal for spædbørnsdødelighed og de høje tal for trafikdød?

“Det skyldes, at de ældre, der lever i dag, bliver ældre og ældre. Det er især den aldersgruppe, der trækker middellevealderen op nu”, forklarer Henrik Brønnum-Hansen.

Babyboomerne lever længere

Vores pensionister lever længere, fordi de er en del af efterkrigstidens babyboom. Det er dem, der er vokset op i en lang periode med velstandsstigning. Dem, der overlevede spædbørnsdødeligheden og uheldene i trafikken og dem, der har levet et bedre liv, og er i dag sundere end pensionisterne var før i tiden. Derfor bliver de ældre og ældre.

Hvad er dit råd?

Hvad gør du for at lægge flere år til dit liv? Fortæl om det og giv dine gode råd på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

 

Først publiceret: onsdag 17. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.