Pensionerede medarbejdere fra Banedanmark har fået frataget frikortet til rejser med DSB. Det er sket med Højesterets mellemkomst.

Pensionister får inddraget frikort til DSB

Banedanmark har frataget sine seniorer muligheden for at køre gratis med tog. Højesteret har godkendt indgrebet

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

DSB og Banedanmark har i mange år været attraktive arbejdspladser, blandt andet fordi de ansatte fik frikort til transport.

Seniorer med høj anciennitet beholdt endda de gratis togrejser resten af livet. Men det har nu fået en ende hos Banedanmark.

Her har pensionerede fået frataget frikortet. Det er sket med seks måneders varsel.

Både HK og Dansk Jernbaneforbund har protesteret. Men uden resultat.

“Frikortet har haft stor betydning for mange af vores pensionerede. Men nu er det sløjfet på næsten samme måde som var det en frugtordning”, siger Dennis A. Jørgensen, der er formand for HK Trafik & Jernbane.

Tilfældigheder afgørende

Tidligere kørte DSB både med togene og vedligeholdt skinnerne. Men i 1997 adskiltes de to dele. Banestyrelsen overtog ansvaret for skinner og signaler – og kom senere til at hedde Banedanmark.

En række medarbejdere forlod dermed i 1997 DSB. Ifølge Dennis A. Jørgensen var det mange gange tilfældigt, hvem der kom til Banestyrelsen.

“Men det fik store konsekvenser for de pågældende, da Banedanmark senere ikke længere ville betale for frikort til pensionister”, siger Dennis A. Jørgensen.

Afgørelsen har betydning for flere hundrede personer.

Det siger dommerne

Fagforbundene har forsøgt at sagsøge DSB og Banedanmark. Men sagen er tabt i både landsretten og for nylig også i Højesteret.

Dommerne mener, at frikortene er noget, som arbejdsgiveren frivilligt har givet de ansatte. Det er ikke noget, der er aftalt ved overenskomstforhandlinger eller andre steder, fastslår dommene.

“Men når vi har siddet til forhandlinger med ledelsen, har vi jævnligt fået at vide, at vi jo skal huske, at vi har vores frikort. Det er også noget, som nyansatte har lagt vægt på, når de søgte ind. Derfor har det haft stor betydning på arbejdspladsen”, siger Dennis A. Jørgensen.

Flere kan miste

Ingelise Klavsen fra Fredericia er formand for Pensionistsektionen i Dansk Jernbaneforbund. Hun har været togfører i 33 år og stoppede, da hun fyldte 60 år. I dag er hun 67 og har stadig sit frikort, fordi hun hele tiden har arbejdet i DSB.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev - og vind

Tilmeld dig Faglige Seniorers gratis nyhedsbrev og få en mail hver uge med tips til dit seniorliv, økonomi, sundhed, sygdom, bolig og have og masser af konkurrencer, tilbud, madopskrifter og aktiviteter fra din lokale seniorklub.

Du deltager samtidig i konkurrencen om et gavekort til brunch for 2.

Vælg mellem 110 restauranter i hele landet. Du bestemmer selv. Gavekortet har en værdi af 249 kroner.

Tilmed dig nyhedsbrevet

Men hun frygter, at hun og andre vil miste det på et tidspunkt. Med dommen fra Højesteret har DSB nærmest fået lov til at inddrage fribefordringen med seks måneders varsel.

“Vi har hele tiden ment, at det livsvarige frikort var en del af lønnen. Derfor er vi træt af dommen”, siger Ingelise Klavsen.

Andre frikort og rabatter

Folketingsmedlemmer har haft en lignende ordning med livsvarigt frikort til DSB og endda på 1. klasse. Men det vakte opsigt i pressen. Nu er ordningen under udfasning.

Ekspolitikere kan resten af livet køre gratis på 1. klasse med DSB.

Til gengæld har folketingsmedlemmer stadig en overordentlig favorabel pensionsordning.

Her er politikernes lukrative pension og løn.

Der findes en række andre rabatordninger, som gælder for alle pensionister, uanset om de arbejder i DSB, Banedanmark eller er medlemmer af Folketinget.

Her kan du få rabat som pensionist.

Hvad mener du?

Er der i orden pensionerede medarbejdere fra Banedanmark får frataget deres DSB-frikort?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side

Først publiceret: fredag 26. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.