Flere undersøgelser tyder på, at det navnlig er mænd, som har det svært, når de går fra job til pension.

Pensionering kan give depression: Sådan undgår du det

Ny international undersøgelse peger på en sammenhæng mellem tilbagetrækning fra arbejdet og nedtrykthed, men danske forskere har løsningen.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Det kan være svært at forlade jobbet og kollegerne. Nu viser en ny undersøgelse, at pensionering er forbundet med en højere risiko for at få en depression. Forskerne har samlet undersøgelser fra en række lande, og billedet er overordnet det samme rundt om i verden.

Den danske antropolog Mette Marie Kristensen er på Syddansk Universitet i gang med et forskningsprojekt om, hvad der kan gøres i overgangen fra arbejde til pension.

Hun siger, at den nye undersøgelse understøtter andre studier. Overgangen fra arbejdsmarked til pension er for nogle en kritisk livsfase.

“Nogle seniorer er glade for at slippe for en masse forpligtelser. Men pensionering kan også være et tab. Man mister en del af netværket og den identitet, som et arbejde giver”, siger Mette Marie Kristensen.

På pension: Indlagt med depression

Den nye undersøgelse er offentliggjort i American Journal og Epidemiology. Etnolog Aske Juul Lassen har studeret artiklen. Han beskæftiger sig på Københavns Universitet med pensions- og aldringsstudier.

Aske Juul Lassen fortæller, at der findes en tidligere dansk undersøgelse, som viser en stigning i hospitalsindlæggelser med depression lige omkring pensioneringen. Men to år senere er der ingen overhyppighed. Det kritiske punkt er tilsyneladende ugerne og månederne omkring afgangen fra arbejdsmarkedet.

“Det er modsætningsfyldt. Mange glæder sig til deres tid som pensionister, og det handler om at nyde sit otium. Men det bliver det mere og mere tydeligt, at det for nogle mennesker kan være en tung overgang”, siger Aske Juul Lassen.

Især mænd bliver ramt

Flere undersøgelser tyder på, at det navnlig er mænd, som har det svært.

Mette Marie Kristensen er sammen med andre i gang med et projekt, hvor hun undersøger, om det kan hjælpe dem at læse litteratur. Mændene indgår i læsegrupper, hvor de læser sammen og taler om det, de har læst med udgangspunkt i deres egne tanker og erfaringer.

“Derved kommer de med i et nyt fællesskab. Men litteraturen kan også medvirke til, at det bliver nemmere at snakke om tilværelsen på en måde, som man ellers ikke gør. Et digt kan gøre det lettere at tale om de ting, der føles udfordrende i livet”, siger Mette Marie Kristensen.

Hun har talt med 45 mænd i overgangsalderen mellem job og pension. Opdyrkning af nye interesser og engagement i nye og eksisterende fællesskaber kan være noget af det, som skaber ny mening efter arbejdslivet.

For eksempel kan det at indgå i frivilligt arbejde eller dyrke familielivet være med til at sætte en ramme for og skabe indhold i hverdagen.

Ufrivillig pension

Aske Juul Lassen siger, at det især kan være svært for dem, der presses på pension tidligere, end de havde regnet med. Måske fordi jobbet forsvinder, og det er umuligt at finde et nyt.

“Også i den del af livet er der skævheder i befolkningen. Mennesker med mange mentale og sociale resurser kommer ofte hurtigt og godt gennem overgangsfasen mellem job og pension”, siger Aske Juul Lassen.

Han skrev i fjor bogen ”Livets tredje akt”. I den fortæller seks nyslåede pensionister om at finde en ny identitet, om at lære at nyde friheden, at finde struktur i hverdagen og at fortsætte med at arbejde på nye måder.

Forbered dig

Han har opstillet nogle råd til, hvordan man bevæger sig fra arbejde til den tredje alder. Et af de vigtigste er, at man skal forberede sig. Det handler blandt andet om at planlægge, hvornår man vil gå. Men også om at se på sin pensionistøkonomi i god tid.

“Det er også godt at overveje, hvordan man vil dyrke sine sociale relationer. Og så skal man ikke lade sig skræmme af skræmmebillederne af pensionistalderen”, siger Aske Juul Lassen.

Aktivt seniorliv

Direktør Palle Smed fra Faglige Seniorer er enig i, at god forberedelse er nøglen til et godt seniorliv.

“De fleste lønmodtagere bliver uddannet i årevis, før de kommer ud på arbejdsmarkedet. Men det er desværre de færreste seniorer, der bliver forberedt på tiden som pensionister. Derfor har vi brug for et kulturskifte i virksomhederne, sådan at der bliver talt om, hvordan vi kan indrette vores sidste arbejdsår, men også om livet efter”, siger Palle Smed.

“Alle vores undersøgelser og erfaringer viser, at de seniorer, der har forberedt sig bedst på livet som pensionist, også klarer sig bedst. Forberedelse er ikke alene det bedste værktøj imod ensomhed, men hjælper også den enkelte til et mere aktivt liv”, tilføjer Palle Smed.

Gode overgange til ældrelivet fra Sundhedsstyrelsen

Hvordan var din overgang til pensionistlivet?

Hvis du er pensionist eller efterlønner: Hvordan var din overgang fra jobbet til en tilværelse som pensionist eller efterlønner? Fortæl om det og giv gode råd til andre seniorer på Faglige Seniorers Facebook-side

 

Først publiceret: søndag 23. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.