Lær de 7 tegn på kræft at kende. Vedvarende hoste er et af dem.

7 tegn på kræft: Gå til lægen hvis du oplever ét af dem

Jo hurtigere kræft bliver opdaget, jo bedre. Derfor kører Kræftens Bekæmpelse lige nu en kampagne "7 tegn på kræft", som skal hjælpe dig med at genkende symptomerne.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Der er 7 tegn på kræft, som du skal være opmærksom på. Hvis du oplever ét af dem, skal du gå til din læge.

Det er Kræftens bekæmpelse, der for øjeblikket kører en kampagne, hvor de sætter fokus på vores helbred.

Her under kan du læse om de 7 tegn på kræft.

Det første, du skal gøre, hvis du oplever et tegn på kræft, er at kontakte din læge, så du kan få undersøgt dine symptomer. Du kan også ringe til en rådgiver på Kræftlinjen på telefon 80 30 10 30 mellem kl. 9-21/weekenden kl.12-17, og endelig anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du også kan tale med familien eller venner.

Længerevarende synkebesvær

Besvær med at synke er almindeligt ved halsbetændelse. Men hvis du har synkebesvær, der varer ved eller bliver værre, bør du kontakte din læge.

Reager derfor, hvis du har synkebesvær, der bliver værre, føler at maden sætter sig fast i halsen, har besvær med at synke mad eller har smerter, når du synker i mere end en måned.

Uforklarligt vægttab

De fleste oplever vægttab som positivt, men vægttab uden en forklaring kan skyldes kræft. Det er normalt at tabe sig, hvis man ændrer mad- eller motionsvaner. Men er der ikke en forklaring på dit vægttab, bør du kontakte din læge. Reager derfor, hvis du taber dig grund og uden at have ændret mad- eller motionsvaner eller fortsætter med at tabe dig efter en slankekur.

Længerevarende hoste eller hæshed

Hoste er en almindelig reaktion for at rense lunger og luftveje, og der kan være gode forklaringer på, at den fortsætter. De fleste har også oplevet at miste stemmen eller blive hæs. Men hvis din hoste ændrer sig eller bliver værre, bør du kontakte din læge. Reager derfor, hvis din hoste eller hæshed bliver værre, du hoster blodigt slim op eller hvis din hoste eller hæshed varer mere end en måned.

Ændret afføringsmønster

Det er normalt at opleve maveproblemer eller ændringer i ens afføringsmønster ind i mellem. Men er ændringerne usædvanlige for dig, eller varer de mere end to uger, bør du kontakte din læge. Reager derfor, hvis du har blod i afføringen eller i mere end to uger oplever enten tynd eller hård mave, skiftevis tynd og hård mave, eller har en følelse af at tarmen ikke tømmes helt.

Uforklarlig blødning

Blødning kan skyldes en infektion, rifter eller hæmorider. Tag altid uforklarlig blødning alvorligt, og kontakt din læge med det samme. Reager derfor, hvis du har blod i urin, afføring, sæd eller opkast, hoster blod op eller bløder fra underlivet efter overgangsalderen, efter sex eller fysisk aktivitet.
Visse madvarer du har spist, kan farve både afføring og urin. Men blødning uden årsag kan være kræft. Vær opmærksom på, at blod i afføringen ikke nødvendigvis er rødt, men også kan være sort.

Ændrede modermærker eller sår, der ikke heler

Ændrede modermærker eller et sår, der ikke heler, kan sagtens være godartet eller skyldes en infektion. Men opstår der forandringer i modermærker eller huden, bør du kontakte din læge. Reager derfor, hvis et modermærke ændrer størrelse, form eller farve, danner skorpe eller bløder, føles anderledes eller klør i længere tid eller hvis et sår ikke heler inden for en måned.
Kend din huds udseende og dine modermærker, så du kan opdage, hvis der opstår forandringer. Forandringer kan være helt naturlige, men det kan også være kræft.

Knuder eller hævelser, der ændrer sig

Godartede knuder og hævelser kan opstå overalt på kroppen og kan skyldes en infektion eller en cyste. Men opdager du en knude eller hævelse, der er ny eller forandrer sig, bør du kontakte din læge. Reager derfor, hvis du mærker en ny knude eller hævelse i armhulerne, lysken, på halsen, brystet eller testiklerne, men også andre steder på kroppen. Reager også, hvis en kendt knude vokser eller ændrer form – også selvom det ikke gør ondt. Knuder eller hævelser kan sagtens være godartede, men kan også skyldes kræft.

Her kan du læse mere om Kræftens Bekæmpelses kampagne. 

Først publiceret: tirsdag 25. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.