Via elektroderne blev deltagernes lårmuskler elektrisk stimuleret 30 minutter, 2 gange dagligt med en individuelt tilpasset intensitet. Behandlingen bevarede muskelmassen, som da de blev indlagt. Foto: Aarhus Universitet.

Indlagt? Ny strømpe forhindrer tab af muskler

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet elektriske støttestrømper. Forsøg viser, at strømperne modvirker et betydeligt tab af muskelmasse.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Lang tids indlæggelse på sygehus, betyder for mange patienter, at de mister muskelmasse og forlader hospitalet tyndere og med færre muskler.

Men nu viser forsøg, at muskelmassen kan bevares med en speciale elektrisk støttestrømpe.

Strømperne blev testet på 16 covid-19 patienter, der var indlagt i foråret.

Patienterne gav tilladelse til at afprøve støttestrømpen under deres indlæggelse. Deltagerne var indlagt på hospitalet i fem til syv dage og fik en støttestrømpe på hvert ben, men der var kun elektroder på den ene strømpe. Benet uden elektroder på støttestrømpen fungerede som kontrol.

Via elektroderne blev deltagernes lårmuskler elektrisk stimuleret 30 minutter, 2 gange dagligt med en individuelt tilpasset intensitet.

“Undersøgelsen viste, at disse patienter mistede cirka 10 procent af deres muskelmasse efter blot fem til seks dages indlæggelse. Med den nye teknologi har vi imidlertid været i stand til at modvirke tabet,” siger Charlotte Suetta, overlæge og professor ved Københavns Universitet og leder af de kliniske forsøg i projektet.

Muskler kan forsvinde i lang tid

Muskeltab er et alvorligt problem for indlagte patienter. Særligt for patienter, der har brug for intensiv pleje, og som ligger i respirator i længere perioder. At komme sig oven på det muskeltab, flere ugers total inaktivitet medfører, kan tage måneder eller år, og nogle patienter vil endda aldrig restituere fuldt ud.

Elektrisk stimulering af muskler er ikke en ny opfindelse, men der er flere ulemper ved de ellers eksisterende løsninger. Eksempelvis besvær med at få elektroder af og på og hudirritation i de stimulerede områder.

”Her er vores opfindelse meget lettere at gå til, fordi elektroderne er en integreret del af stoffet,” siger Shweta Agarwala, der er ekspert i printet elektronik, og som har stået for den elektroniske del af setup’et.

Sådan virker strømperne

Elektroderne i strømperne består af tre ultratynde, fleksible lag, som kan printes direkte på mange forskellige typer stof, og som gør det muligt at stimulere musklerne via strømpen med minimal irritation.

”Og eftersom elektroderne er en integreret del af strømperne, holder de også til hospitalernes renseprocesser,” siger Shweta Agarwala.

Aarhus Universitet har indtil videre printet knap 600 støttestrømper til medicinsk brug.

Det forventes, at strømpen kan benyttes til et langt større publikum end blot covid-patienter, herunder eksempelvis sengeliggende patienter helt generelt, samt hjælp til genoptræning og for kørestolsbrugere.

Hvad siger du?

Hvad synes du om forskningsresultaterne, der viser at strømpe kan modvirke muskeltab?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side

INDLAGT: NY OPFINDELSE FORHNDRER TAB AF MUSKLER Lang tids indlæggelse på sygehus, betyder for mange patienter, at de…

Slået op af Faglige SeniorerMandag den 31. maj 2021

Først publiceret: mandag 31. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.