De bliver nu sat en ekstra halv milliard kroner af til flere ansatte og uddannelse i ældreplejen.

Varme hænder: 1.000 flere ansættes i ældreplejen

Kommunerne får nu penge til at uddannelse og ansættelse af 1.000 nye medarbejdere i ældreplejen. Faglige Seniorer vil have kommunerne til at indgå et mere forpligtende samarbejde om ældreplejen.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Der kommer nu flere hænder i ældreplejen samtidig med, at allerede ansatte kan uddannes.

Det er et stort flertal sammen med regeringen blevet enige om.

I alt er der afsat en halv milliard kroner i år og fremover til at ansætte 1.000 nye medarbejdere i ældreplejen og samtidig sende et tilsvarende antal i uddannelse som social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter.

I takt med, at de ufaglærte medarbejdere færdiggør deres uddannelse, vil kommunerne have mulighed for at ansætte varigt personale i ældreplejen.

Aftalen sikrer op mod 1.012 ekstra ansatte i ældreplejen i 2024, oplyser Social- og Ældreministeriet.

”Det skal være trygt at blive gammel i Danmark, og vores ældre har krav på at blive behandlet med omsorg, værdighed og en stærk faglighed. Med denne aftale løfter vi kvaliteten i vores ældrepleje gennem flere medarbejdere og flere, der kan gå fra ufaglært til uddannet,” siger social- og ældreminister Astrid Kragh.

Løft af velfærden

Siden regeringen trådte til for to år siden, har den gang på gang sagt, at pengene skal følge med det stigende antal ældre.

Der er tilført mere end 3 milliarder kroner til den kommunale velfærd de senere år.

”Med aftalen sikres endnu et vigtigt løft af velfærden,” siger Astrid Kragh.

Pengene fordeles efter kommunernes andel af ældre.

Lav handlingsplaner

Faglige Seniorer – der er Danmarks næsstørste ældreorganisation – roser politikerne for at have taget fat i en af de allerstørste udfordring i ældreplejen, nemlig mangel på kvalificerede medarbejdere.

“Og når de 1.000 nye ansatte skal afløse ufaglært personale, der skal uddanne sig som sosu-medarbejdere, giver det aftalen et endnu større perspektiv,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Han opfordrer samtidig regeringen til at sikre, at alle landets kommuner udarbejder handlingsplaner for ældreplejen. Lige fra pårørendesamarbejde, demensområdet til uddannelse og fastholdelse af medarbejdere.

“Mange steder ser vi en tårnhøj gennemstrømning af medarbejdere. Og kommunerne kan ikke længere lukke øjnene for, at de hvert år mister op imod hver fjerde medarbejder, som ikke orker jobbet længere, mens der samtidig har problemer med at rekruttere nye ansatte,” siger Palle Smed.

FOA: Nødt til at handle nu

Hos de offentligt ansattes fagforening FOA kalder man aftalen “et skridt i den rigtige retning”.

”Danmark mangler allerede medarbejdere i ældreplejen. Og det problem bliver bare større i fremtiden. Det er en bombe under velfærdssamfundet og derfor er vi nødt til at handle nu. Derfor er aftalen et godt og nødvendigt skridt i den rigtige retning,” siger Social og Sundhedssektorformand i FOA Torben Hollman.

FOA har beregnet, at Danmark de næste 10 år har behov for at tiltrække 40.000 SOSU-ansatte alene som følge af det stigende antal ældre, hvis vi vil bevare velfærden.

Først publiceret: tirsdag 8. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.