Det bedste råd året rundt: Undgå alkohol, hvis du skal køre bil.

Ældre: Ikke OK at køre bil med bimmelim

Forbavsende mange danskere synes, at det er OK at køre bil med sprit i blodet - vare man føler sig frisk nok. De ældre tager mest afstand fra spirituskørsel.

Senest opdateret: fredag 11. juni 2021

Nye tal viser, at overraskende mange synes, at det er okay at køre med lidt for meget sprut i blodet med en promille lidt over de tilladte 0,5, hvis man bare føler sig frisk.

Det viser en undersøgelse fra Rådet fra Sikker Trafik.

Syv procent af danskerne rynker ikke næse, hvis en person sætter sig bag rattet efter at have indtaget for meget sprut – bare vedkommende føler sig frisk nok.

Flest unge siger, at det er OK at kære med sprit i blodet – hele 12 procent.

Flest unge siger OK

Synes du, at det er okay at køre bil med en promille lige over det tilladte (dvs. lige over 0,5), hvis man føler sig frisk nok til at køre?

18-35-årige: 12 %

36-50-årige: 9 %

51-70-årige: 3 %

I gennemsnit: 7 % 

91 % siger nej ,  2 % siger ved ikke.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Mens de ældste danskere over 50 år sætter tomlen ned. Her er det kun 3 procent, der siger at det er OK at kære bil med en lille bimmelim, hvis man føler sig frisk.

Undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik blandt 1.513 bilister.

Alkohol dræber

Fra 2016 til 2020 blev 167 mennesker dræbt i trafikulykker, hvor for meget alkohol var involveret.

Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik og 63 af landets kommuner nu fokus på spritkørsel med kampagnen Stop spritkørsel.

“Selvom du føler dig frisk nok til at køre, skal du lade være, hvis du har drukket for meget alkohol. Din reaktionstid og koordinationsevne er dårligere, dit synsfelt bliver indsnævret, og du bliver i det hele taget dårligere til at træffe fornuftige valg,” siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fokus på EM i fodbold

I juni vil politiet have ekstra spritkontroller på vejene, da erfaringen fra sidste sommer er, at mange tager chancen i sommervarmen.

I 2020 sigtede politiet samlet set 5.519 personer for at køre spritkørsel, og 1.028 af dem var i juni og juli.

De to sommermåneder ligger derfor over gennemsnittet for hele året, når man ser på antallet af sigtelser for spritkørsel.

EM i fodbold bliver i Danmark for alvor skudt i gang med kampen mod Finland den 12. juni, og det vil formentlig betyde, at der er mange, som fejrer begivenheden med fadøl og fest.

I den forbindelse opfordrer Rådet for Sikker Trafik og politiet til, at man på forhånd planlægger, hvordan man kommer sikkert hjem fra festen.

 

Først publiceret: fredag 11. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 11. juni 2021 kl. 10:56

Emner: