kvinde maven tæppe læser bog

Måske er det denne sommer at du endelig får læst nogle af de klassikere, der har stået på din liste i årevis.

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ferietid er læsetid, og hvis du gerne vil være sikker på at få en stor bogoplevelse, er en klassiker et godt sted at starte.

Senest opdateret: tirsdag 29. juni 2021

Der står ferie med versaler i kalenderen, og de lange dage kan oplagt udnyttes til at få sig en litterær oplevelse ud over det sædvanlige.

Og du kan være næsten sikker på succes med nogle af de værker, der har stået tidens prøve og fået mærkatet som klassikere.

Her er fire anerkendte anbefalinger.

Snup et par sider ad gangen

To pointer gør Johannes Evalds selvbiografi “Levned og meninger”, som udkom efter hans død, til et godt valg til sommerferien, fortæller Erik Skyum-Nielsen, som er litteraturhistoriker, lektor på Københavns Universitet og anmelder for Dagbladet Information.

For det første er kvaliteten helt i top.

– Den indeholder nogle prosastykker, som er noget af det smukkeste skrevet på dansk. Blandt andet beskrivelsen af hans ungdomskærlighed Arendse. Det er simpelthen et højdepunkt i dansk prosa, siger han.

Det andet er formatet, som gør den velegnet til en dasedag.

– Man kan læse to-tre sider ad gangen og så hoppe i vandet, for den er skrevet fragmenteret i brudstykker, forklarer han.

Døsig sommerstemning

Det er ferie i Virginia Woolfs klassiker “Til fyret” fra 1927, og du træder ind i en tung og døsig sommerstemning.

Det gør den oplagt, mener Helene Johanne Christensen, som er forfatter og underviser i moderne klassikere.

– Den er virkelig god. Woolf er bare god til at komme ind i hovedet på sine karakterer, så man forstår deres tankerække og får indsigt i deres psykologi, forklarer hun.

Sproget er meget poetisk. Og er man ikke til at dykke langt ned i det, er det gode råd fra Helene Johanne Christensen, at man kan danse let hen over det, til man møder mennesker i aktion eller samtale.

Udvid horisonten

Det lyder bagvendt, men en anden sommeranbefaling er Karen Blixens “Vinter-eventyr” fra 1942.

Ifølge Erik Skyum-Nielsen foregår en af de bedste tekster nemlig i høsttiden. Han fremhæver bogens sproglige skønhed, kompleksitet og psykologiske indsigt.

“Vintereventyr” fås i mere eller mindre tilgængelige udgaver. Blandt andet en kommenteret udgave fra Litteraturselskabet, der besvarer ens små og store spørgsmål.

– Der er simpelthen så mange guldkorn i den, siger han og fortsætter:

– Blixen er så satans klog og har henvisninger til det, hun har læst, til billedkunst og musik. Og tager man sig tiden, kan man have glæde af at slå det op bag i bogen.

Rejs til Grækenland

Skal ferien bruges hjemme, kan du rejse ud med de gamle grækere.

Man skal lige vænne sig til, at bøgerne er skrevet på vers. Men der er nogle fantastiske fortællinger og myter, siger Helene Johanne Christensen.

Et godt sted at starte er med Homers “Odysseen”.

– Der er virkelig meget drama, og meget af den vestlige kultur bygger på de myter og fortællinger. Det er vildt spændende at få indblik i, hvor de idéer, tanker og fortællestrukturer kommer fra, siger hun.

/ritzau fokus/

Få succes med en klassiker

* Læs af lyst - ikke fordi du føler, at du skal have læst noget bestemt.

* Smid følelsen af, at du skal forstå alting til bunds. Lad det læste bundfælde sig i stedet for at anstrenge dig for meget.

* Husk, at du ikke skal have noget bestemt ud af din læsning.

* Læs højt for at dele oplevelsen.

* Tal om og diskuter bogen med andre for at få flere perspektiver.

Kilde: Helene Johanne Christensen, forfatter og underviser blandt andet i moderne klassikere.

 

 

 

 

Først publiceret: onsdag 23. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 29. juni 2021 kl. 11:00