Nogle seniorer har ikke lyst til at flytte, selvom trapperne kan være en udfordring.

Frygter du trapper? Se hvad du skal gøre

Der sker hvert år mange ulykker, hvor danskere kommer til skade på trapper. Men trapper er ikke kun potentielle ulykkesfælder - de kan også holde din krop i gang. Få gode råd til trapperne i din bolig.

Senest opdateret: torsdag 24. juni 2021

Det har aldrig været et problem at suse op og ned ad trapperne i dit hjem med en indkøbspose i den ene hånd og en mobiltelefon i den anden. Men måske er du begyndt at spekulere på, om du skal blive boende for evigt, eller om du en dag bør flytte til en bolig uden trapper.

Og det er klogt at overveje i god tid.

Der kan ske nogle ting, der gør, at du en dag ikke længere er så mobil. Derfor er det en rigtig god ide at træffe et velovervejet valg i god tid om, hvorvidt du vil blive boende eller flytte.

Selvom trapperne kan være en udfordring, er de også med til at holde i gang. Men hvis du går og frygter trapperne, skal man undgå dem i tide og finde en bolig, der passer til dine behov.

Trapper kan føre til ensomhed

Der kan være flere grunde til, at folk ender med at sidde i et stort hus med trapper eller i en lejlighed uden elevator, hvor de hverken kan komme op- eller nedad.

Nogle har prøvet at komme af med boligen, men kan måske ikke få den solgt til en fornuftig pris. Andre får bare ikke flyttet i tide, fordi de ikke er opmærksomme på, at de kan få en funktionsnedsættelse, der gør dem ude af stand til at gå på trapper.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Det er vigtigt at tage med i overvejelserne, at der især i etagebyggeri vil kunne opstå en følelse af isolation, hvis du sidder højt oppe og ikke kan foretage sig de ting, du ønsker. Det kan i værste fald føre til ensomhed, fordi du fysisk ikke kan holde til at gå på trapperne eller decideret frygter dem.

Mange kan dog leve et godt liv i den tredje alder, selvom de har trapper, der skal forceres dagligt. De trives fint med at bo højt oppe i lejligheder eller i huse med trapper, og mener måske ligefrem, at netop trapperne holder dem i live. Så den bedste beslutning kan sagtens være at blive boende. Det vigtigste er, at du aktivt træffer beslutningen.

Indret huset anderledes

Nogle har ikke lyst til at flytte, selvom trapperne kan være en udfordring. Her er der flere muligheder for at skabe et hjem, der passer til ens fysik.

 • Gør trappen mere sikker og sørg for, at trinene ikke er glatte.
 • Montér et gelænder, hvor det er muligt at få godt fat.
 • Sørg for, at der er god plads ovenfor og nedenfor trappen.
 • Undgå trappe mellem soveværelse og toilet.
 • Indret hjemmet anderledes, så de vigtigste rum som soveværelse, køkken og bad er på samme etage. Lav for eksempel det tidligere soveværelse på 1. sal til gæsteværelser i stedet.
 • Installere et liftsystem, som gør det muligt at forcere trappen.

Langt fra alle ender som svag og gammel i en kørestol. Mange ældre kan sagtens bruge trapperne, så det handler mest om at finde ud af, hvad man har det godt med.

Trapper giver god motion

Hvis du sidder i en bolig med trapper, og gerne vil øge sandsynligheden for, at du kan blive ved med at komme op og ned, gælder det om at holde dig i form. Du kan godt træne og styrke kroppen særligt til trappegang.

Hold dig i form til trapper

 • Styrketræn ben, ryg og arme.
 • Brug belastning, for eksempel håndvægte eller elastikker.
 • Dyrk konditionstræning.
 • Træn din balance.
 • Træn for eksempel i motionscenter.

Her er det især vigtigt at styrketræne ben, ryg og arme. Der skal være belastning på, og træningen kan fx foregå i et træningscenter med elastikker eller håndvægte. Hvis du er stærk i armene, kan du bedre udnytte gelænderet til at hjælpe dig op og ned. Derudover skal du også have en god kondition og balance at kunne bevæge dig på trapper.

Motion er da også klart en af sidegevinsterne ved et hjem med trapper. Det giver god træning, der er med til at holde kroppen frisk, selvom veltrænede mennesker kan også blive ramt af en funktionsnedsættelse.

Men du behøver altså ikke at blive boende kun for motionens skyld. Der er rig mulighed for at finde trapper andre steder, og en rask gåtur er lige så fint.

Først publiceret: torsdag 24. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 24. juni 2021 kl. 12:05

Emner: