Havtorn er strandens spise

Havtorn er de seneste år blevet en populær ingrediens i retter fra det nye nordiske køkken.

Brug strandturen til at samle lækkerier til middagen

Strandens vækstmiljø giver saft, kraft og salte smage. Læs her, hvad du tørskoet kan samle til middagsbordet, når du alligevel er på stranden.

Senest opdateret: tirsdag 29. juni 2021

Ordene sankning og “naturens store spisekammer” leder ofte tankerne hen på bær, svampe eller den mørke skovbund.

Men faktisk man du også finde masser af spiseligt på stranden, forklarer Julie Swane, der er sankeekspert og forfatter til en lang række sankebøger – herunder “Høst ved Havet”.

Så det er bare med at fylde kurven, når du alligevel er på badetur med familien.

“Stranden har et køligere miljø, og derfor spirer tingene lidt senere end inde i landet. Til gengæld er der masser at komme efter”, konstaterer hun.

Mikkel-Lau Mikkelsen, der er professionel sanker og programchef i Vild Mad-projektet, bakker op.

Han nævner, at strandplanterne bærer præg af, at de vokser i et salt miljø, hvor de vil udtørre, hvis de ikke er gode til at holde på saft og kraft.

“Derfor er det meste af det, man kan sanke på stranden, kendetegnet ved saft, kraft og salte, stærke smage”, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Strandkarse

Et sjovt eksempel er strandkarse, nævner eksperterne enstemmigt.

Den vokser i store grønne bælter og kaldes “nordens wasabi”, fordi den minder om den japanske peberrod.

“Den har en fantastisk fylde og står perfekt til en klassisk kartoffelsalat eller æggeretter med fede, fade smage”, foreslår Mikkel-Lau Mikkelsen.

Strandnælde

Du kan også gå på jagt efter strandmælde, som er en slags strandens spinat, tilføjer Julie Swane.

Strandmælde vokser i store bælter i den tang, som er skyllet op på stranden.

Og du kan bruge den som bladgrønt: i salater, i gryderetter eller stuvet som spinat.

“Det fantastiske ved strandmælde er, at den er nem at finde, og der er rigtig meget af den. Og når du går i køkkenet, så bare tænk, at du kan bruge den, som du ville bruge spinat”, siger Julie Swane.

Strandbede

Et andet bud er strandbede, som er forfader til den velkendte rødbede.

Strandbede kan høstes fra maj, hvis man er heldig, og helt frem til nattefrosten.

Den klæder blandt andet en gryderet, fiskeretter og skaldyr.

“Det er en plante, jeg stadig selv går på opdagelse i og ser nye sider af. Samtidig kan man godt smage på bladene, at den er beslægtet med rødbede”, siger Julie Swane.

Strandarve

Hvis du kommer forbi strandarve, bør du også smide den i kurven, nævner Mikkel-Lau Mikkelsen.

Strandarve ligner et lillebitte juletræ, og den smager både saftigt, sprødt og lidt af agurkeskræl.

Derfor kaldes strandarve “strandens agurk”.

“Tidligt på sæsonen er den virkelig god i salater eller til skaldyr. Generelt kan man sige, at det meste fra stranden passer til mad fra havet, fordi de har mange af de samme smagskomponenter”, forklarer Mikkel-Lau Mikkelsen.

Den klassiske havtorn

* For nogle år siden fik havtorn en renæssance og blev pludselig moderne at samle og bruge i madlavningen.

* Det er ikke uden grund, for havtorn er en fantastisk, aromatisk og syrlig smagsgiver.

* Havtornbær kan være en svær størrelse at gå til, fordi busken, som navnet antyder, er tæt besat med torne.

* Et trick er, at du klipper de modne bær af grenen og ned i en lille spand. Et andet trick er, at du klipper en hel gren af og smider den i en stofpose i fryseren. Herefter kan de bundfrosne bær bankes eller rives af med en gaffel.

Kilde: sankebogsforfatter Julie Swane.

Først publiceret: mandag 28. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 29. juni 2021 kl. 10:40