Lader du skvalderkålen være, kan du bruge de lækre blade til at lave pesto.

Hvordan bekæmper jeg skvalderkål? Sådan gør du

Skvalderkål er nærmest umulig at komme af med. Men prøver du alligevel - så få de gode råd fra Haveselskabet her. Du kan også vælge at spise den som pesto til din pasta.

Senest opdateret: tirsdag 13. juli 2021

Med skvalderkålen gælder det gamle ordsprog: Vælg dine kampe med omhu. For den er umulig at komme helt af med, hvis du har rigtig meget skvalderkål.

Drop derfor ambitionen om at komme al skvalderkål i hele haven til livs og brug i stedet kræfterne på et eller få områder.

Har du et bed, som er meget inficeret af skvalderkål, er den nemmeste metode at nedlægge bedet, etablere græsplæne og klippe græsset jævnligt de næste tre-fire år, hvorefter bedet kan genetableres. Skvalderkål tåler ikke at blive klippet ned hver eller hver anden uge og vil til sidst ikke kunne sætte nye skud.

Haveselskabet

Haveselskabet er en almennyttig, non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven.

Gennem Haveselskabets Rådgivning har medlemmerne gratis adgang til landets dygtigste haveeksperter.

Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Læs mere om Haveselskabet her.

Skvalderkålen snor sig ind om rødderne på andre planter. Hvis du vil flytte planter fra et inficeret bed, er det derfor en god ide at grave dem op og sætte dem i karantæne i potter for at se, om der kommer skvalderkål op, før man flytter dem til et andet bed.

Man kan også dække det inficerede bed til med en kraftig ukrudtsdug i to år. Det hindrer planten i at samle ny energi. Men det er ikke så pænt, og derfor er der ikke så mange, der vælger denne løsning.

Grav jorden igennem

Vil du hellere bekæmpe skvalderkålen i bedet, er det en god idé at grave jorden igennem, tidligt på sæsonen og fjerne så mange rødder som muligt. De skud, der så kommer, kan man hurtigt hive op. Det kræver, at man er vedholdende, men uanset hvor grundigt du går til værks, skal du være forberedt på, at det ikke er muligt at få det hele med.

Lader du skvalderkålen være, er det en plante med fine blomster, som mange insekter nyder godt af.

Skvalderkål breder sig primært gennem rødder. Derfor er det en fordel, hvis man kan klippe rundt om dem med græsslåmaskinen, for så forhindrer man dem i at brede sig til resten af haven. På den måde kan man afgrænse den i enkelte bede eller hjørner og lade planten være en del af haven.

Læs mere om skvalderkål her

Opskrift på skvalderkåls-pesto

Få Haveselskabets opskrift på skvalderkåls-pesto her (pdf-fil).

Først publiceret: lørdag 10. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. juli 2021 kl. 17:14

Emner: