Sangen "En lille bøn hver dag" på det nye album handler om at bede en aftenbøn, inden man lægger sig til at sove. Noget, som Lars Lilholt selv har gjort hele sit liv

Lars Lilholts aftenbøn: Håber jeg skal herfra før familien

Under nedlukningen var Lars Lilholt afskåret fra sin familie og sit publikum. Derfor brugte han tiden til at skrive musik, og det hjalp ham igennem krisen.

Senest opdateret: søndag 11. juli 2021

Livet er langsomt ved at vende tilbage til normalen efter knap halvandet års nedlukning.

For den folkekære musiker Lars Lilholt har tiden siden marts 2020 været hård, da han har været tvunget til at spille mange færre og meget mindre koncerter.

Men nu hvor han er begyndt at tage ud at spille igen, fortæller en færdigvaccineret Lars Lilholt om de nye sange, han glæder sig til at komme ud og dele med et live-publikum.

Under nedlukningen blev det nye album “Decameron” nemlig til.

Titlen er inspireret af den italienske digtsamling af samme navn, som blev skrevet af af Giovanni Boccaccio.

Digtene handler om ti unge mennesker, som flygter fra pestens hærgen i Firenze i 1300-tallet og isolerer sig uden for byen for at undgå smitten.

“De unge mennesker i digtsamlingen fik tiden til at gå med at fortælle hinanden historier. Og det var jo faktisk også det, jeg gjorde”, fortæller Lars Lilholt.

En lille bøn hver dag

Tiden under nedlukningen fik Lars Lilholt til at tænke mere over livet og på de mennesker han holder af.

Og det er noget, som hans egen yndlingssang på den nye plade bærer præg af.

“En lille bøn hver dag” handler om at bede en aftenbøn, inden man lægger sig til at sove. Noget, som Lars Lilholt selv har gjort hele sit liv.

“Bønner ændrer sig gennem årene. Men det sidste stykke tid har jeg bedt om, at jeg bliver den første, der skal herfra, så min familie lever længere end mig”, fortæller han.

Ikke nem at skrive

Sangen var ikke nem at skrive for Lars Lilholt, fordi han skulle være så ærlig omkring sine inderste tanker og følelser.

“Det var faktisk lidt grænseoverskridende for mig at skrive den. Man skulle måske ikke tro det, men jeg er faktisk ret blufærdig”, afslører musikeren.

Han kan mærke, at nummeret også vækker genklang hos publikum.

– Det kan være svært at vide på forhånd, men de to gange, hvor vi har været ude at spille det nye musik, lyser folk med deres mobiltelefoner under dén sang, fortæller han.

Sang til afdød far

En anden sang som opstod under nedlukningen, er en sang, som Lars Lilholt har skrevet til sin afdøde far.

“Hele mit liv har jeg været på håndtryk med min far. Den eneste gang, jeg gav ham en krammer, var den dag min mor døde, fordi han lignede en 87 år gammel forpjusket fugleunge”, fortæller Lars Lilholt.

Sangen handler om, at far og søn ikke talte særlig meget sammen. I stedet for havde de deres eget sprog gennem musikken.

“Vi har spillet sammen hele livet, han var med på alle de plader, jeg lavede i halvfjerdserne. Så man kan sige, at vi spillede flere toner, end vi brugte ord”, siger sangeren.

Skrev sang efter kirkekoncert

Og faren er ikke den eneste, der har fået dedikeret en sang på det nye album.

“En lille flig af evigheden” har Lars Lilholt nemlig skrevet om sangeren Shaka Loveless.

De to lærte hinanden at kende under indspilningerne til TV2-programmet “Toppen af Poppen” i 2015, og siden da har de været på turné sammen og spillet rundt omkring i danske kirker.

Og det var da også efter en af kirkekoncerterne, hvor Shaka Loveless lige havde spillet en sang, som han havde skrevet til sin bedstemor og sit barn, at han sagde til Lars Lilholt, at der nok aldrig var nogen, der kom til at skrive en sang om ham.

“Men så sagde jeg: “Ved du hvad, min dreng? Det gør jeg!,” fortæller den garvede sangskriver.

Først publiceret: søndag 11. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 11. juli 2021 kl. 23:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.