Prins Christian kostskole

Prins Christian, der blev konfirmeret i foråret, flytter på kostskole i næste uge.

Prins Christian flytter hjemmefra

Prins Christian følger i sin far og farmors fodspor med at tage på kostskole. Dog bliver han hjemme i Danmark, mens far og farmor drog til henholdsvis Frankrig og England.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Han er kun 15 år, men alligevel flytter kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste søn, prins Christian, hjemmefra i næste uge.

Dog bliver han nu hverken smidt ud hjemmefra eller tager sit gode tøj og går. Prins Christian forlader nemlig reden for at komme på kostskole i Sydsjælland på den eksklusive skole, Herlufsholm, i Næstved, hvor han skal gå i gymnasiet i tre år. Samme skole som hans store forbillede og elskede fætter, prins Nikolai, der er ældste søn af prins Joachim og grevinde Alexandra, også boede på og tog studentereksamen fra i 2018.

“Prinsens ønsker at forsætte sin skolegang på Herlufsholm Gymnasium i Næstved, hvor han efter sommerferien er tilmeldt skolens kostafdeling”, skrev kongehusets kommunikationsafdeling i en pressemeddelse i foråret.

Sine 10 første år har prins Christian taget på en almindelig folkeskole, Tranegårdsskolen, i Hellerup, hvor han afsluttede 9.klasse før sommerferien.

Ualmindelig folkeskole

Helt almindelig er Tranegårdsskolen dog ikke, idet de cirka 500 elever fra 0.-9.klasse er meget præget af privilegerede børn fra de nordsjællandske kommuner, ligesom både skolens faciliteter og lærer-niveau er betragteligt over en almindelig folkeskole, hvilket da også giver sig udslag i de høje gennemsnitskarakterer, som Tranegårdsskolen får hvert år.

“Vi er naturligvis glade og stolte over, at den kommende tronarving har valgt os. Vi glæder os til at lære ham at kende, siger rektor på Herlufsholm Skole, Mikkel Kjellberg til sn.dk.

Herlufsholm skole er Danmarks ældste kostskole – stammer helt tilbage fra 1565 – og er præget af traditioner, overklasse, historie og elever, hvis forældre ofte selv har gået på skolen som barn og ung. En af de mest kendte traditioner er fugleskydning i september, mens der er også en lang række baller, vildtaften, julebal.

Prins Christian får helt sikkert nemt ved at falde til på kostskole og i den nye 1. G klasse. Dels kender han en del til skolen fra sin fætter, prins Nikolai, men flere af hans venner og bekendte går også på skolen eller begynder samtidig med ham. Det drejer sig bl.a. om en af prins Christians bedste venner, Holger Skeel, der er søn af kronprinsparrets venner, Jørgen og Malou Skeel, som allerede går på skolen.

Kongelig tradition

At komme på kostskole er en stor kongelig tradition. Både hans far, kronprins Frederik, og hans onkel, prins Joachim, flyttede på kostskolen som blot 14- og 13-årige. Det var på kostskolen École des Roches i Normandiet i Frankrig, hvor de opholdt sig fra 1982-1983. En skole, som var kendt for sin hårde disciplin, og hvor især kronprins Frederik havde det svært.

Til gengæld har dronning Margrethe ikke lagt skjul på, at hendes år på den britiske kostskole, North Foreland Lodge i Hamspire i 1955-56, var det bedste år i hendes ungdom, fordi hun kunne færdes anonymt og ikke blev set som “tronarvingen” hele tiden.

Ski-kostskole

Kronprinsparret, Frederik og Mary, havde arrangeret en tre måneders kostskoleophold for deres fire børn,  prins Christian og hans søskende prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine tilbage i januar 2020. Kronprinsparret sagde dengang, at det var for at deres børn skulle smage på kostskolelivet.

Derfor begyndte de fire børn den 6. januar 2020 på den internationale skole Lemania-Verbier i Schweiz.

Det var dog ikke et rigtigt kostskole-ophold. I stedet boede kronprinsparret og børnene i deres private ski-chalet (hus, red.) i Verbier tæt ved, mens børnene gik i skole om dagen. En stor del af undervisningen bestod af ski-undervisningen, så opholdet havde lige så meget præg af en tre måneder lang ski-skole.

Alle fire børn og kronprinsparret var nødt til afbryde skole- og ski-opholdet før tid og rejse tilbage til Danmark, da corona-epidemien brød ud og fordi netop området i Verbier var et af de områder, der blev ramt af smitten meget hurtigt.

Først publiceret: fredag 6. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.