negativ rente jyske bank sydbank ringkjøbing landbobank

De tre store banker er nødt til at trække renter fra første kroner på grund af IT-systemer, forklarer de.

Pas på: Storbanker tager negativ rente fra første krone

IT-systemet i Jyske Bank, Ringkjøbing Landbobank og Sydbank kan ikke skille konti'erne ad hos kunderne, og derfor friholdes kun friholdelseskontoen for negativ rente ved indestående under 100.000 kroner. Alle andre konti pålægges negativ rente af hele beløbet.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Bankernes negative renter på indestående over 100.000 kroner har været en særdeles stor kanin at sluge for seniorerne i Danmark, og er skyld i at mange danskere i dag opbevarer alt for store kontantbeløb i deres hjem. Men nu viser det sig, at tre store banker allerede opkræver negative renter fra første krone på deres kunders konti.

Det er Jyllands-Posten, der kan fortælle, at Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank opkræver negativ rente fra den første krone, og det har fået Forbrugerrådet og bankeksperter til at kritisere de tre banker voldsomt.

Undskylder sig med IT-system

De tre omtalte banker bruger samme IT-system, Bankdata, og deres system kan ikke lægge indestående på flere forskellige konti, der tilhører samme kunde, sammen.

Kunder i andre banker, som f.eks. Danske Bank, Nordea og Nykredit Bank, kan have op til 100.000 kroner på flere forskellige konti, og først når det samlede beløb overstiger 100.000 kroner, opkræves der negative renter.

Men i Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank fokuserer IT-systemet kun på den bankkonto, der er registreret som friholdelseskontoen. Her opkræves der også først negativ rente på friholdelseskontoen når det overstiger 100.000 kroner (125.000 kroner hos Ringkjøbing Landbobank, red.). Til gengæld opkræves der negativ rente fra den første kroner på kundens andre konti. Som f.eks. budgetkonto, opsparingkonto, pensionkonto, investeringskonto, etc.

Men det giver så en skævhed, hvis kunden på sine konti tilsammen har under 100.000 kroner. Står der kun 10.000 kroner på friholdelseskontoen, men 89.000 kroner fordelt på andre konti, så får kunden trukket negative renter af de 89.000 kroner hos Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank.

Budgetkontoen udsat

Mange kunder, der f.eks. bor i ejerbolig, sætter hver måned mange penge til side til bl.a. ejendomsskat og grundskyld på deres budgetkonto. Derfor står der i nogle måneder rigtig mange penge på netop denne slags konti. Men der bliver altså opkrævet negativ rente af hele beløbet på budgetkonti og andre konti, hvis de ikke er registreret som friholdelseskontoen, i de tre omtalte storbanker.

“Det rammer jo helt almindelige dagligdags betalinger, når det er skruet sammen på denne måde”, siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet til Jyllands-Posten.

“Som forbruger og kunder i disse banker er man altså nu nødt til at være ekstra opmærksom og bruge ekstra tid på at undgå negative renter. Jeg er ret sikker på, at bankerne vil få flere irriterede kunder, når de opdager, at de faktisk betaler negative renter, selv om deres samlede indskud ikke overstiger 100.00o kroner”, siger Morgen Bruun Pedersen.

Besværlig og svært at overskue

Sydbanks bankdirektør, Henning Dam, siger til Jyllands-Posten, at “Vi i Sydbank har valgt denne model, som vi synes er enkel og overskuelig for alle”, mens privatbankdirektøren i Ringkjøbing Landbobank, Lars Knudsen, bl.a. fortæller, at denne model med negativ rente på alle konti på nær friholdelseskontoen er indført af hensyn til IT-systemet. Det samme giver Jyske Bank udtryk for i sit svar til Jyllands-Posten.

Forbrugerrådet peger på, at da erhvervsminister Simon Kollerup tidligere kritiserede bankernes brug af negative renter over for deres privatkunder, handlede det netop om, at den daglige håndtering af privatøkonomien ikke skulle rammes eller besværliggøres.

Men det sker altså netop nu i Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank, hvor kunderne konstant skal flytte penge rundt mellem deres forskellige konti, hvis de ikke vil betale negative renter, også selv om det samlede beløb ikke overstiger 100.000 kroner (hos Ringkjøbing Landbobank er friholdelsesgrænsen dog 125.000 kroner, red.)

Hvad mener du?

Er det OK opkræve minusrente for første krone på kontoen? Hvad er din holdning? Din meninger velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: onsdag 18. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:37