Der skal afsættes flere penge til velfærd i takt med, at antallet af børn og ældre vokser, mener FH-formand Lizette Risgaard.

Fagbevægelsen: Automatisk flere penge til ældres pleje og omsorg

FH-formand Lizette Risgaard: Penge til velfærd skal automatisk øges i takt med, at antallet af børn og ældre stiger i stedet for, at det er til politisk forhandling hvert år.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Antallet af børn og ældre stiger, men samtidig er antallet af kommunalt ansatte medarbejdere, der skal sørge for pasning, omsorg og behandling, reduceret.

”Det hænger jo ikke sammen. Derfor må politikerne som minimum forpligte sig til automatisk at investere i velfærd i takt med befolkningsudviklingen”, siger Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Om fem år skal 19.000 flere børn og 93.000 flere ældre over 67 år, passes, have omsorg og behandles.

Jo flere borgere, jo flere udgifter

På den baggrund opfordrer formand for FH Lizette Risgaard til, at pengene til velfærd automatisk øges i takt med, at antallet af børn og ældre stiger i stedet for, at det er til politisk forhandling hvert år.

”Jo flere borgere, der har brug for børnehaver, skoler, sygehuse, ældrepleje og anden velfærd – jo flere penge koster det”, siger Lizette Risgaard.

“Derfor kan det heller ikke være rigtigt, at vi hvert år skal diskutere, om vi skal bruge flere penge på at have den samme velfærd. Politikerne må og skal tage danskerne seriøst og automatisk afsætte flere penge til velfærd i takt med, at antallet af børn og ældre vokser,” lyder det fra FH-formanden.

Til A4 Medier siger hun, at  “de offentlige finanser i Danmark er sunde, også selvom vi har været i en krise.”

“Den offentlige økonomi er blevet stresstestet under coronaen, og det har vist os, at vi har råd til at styrke velfærden. Vi har faktisk slet ikke råd til at lade være. Der er økonomisk råderum til, at vi kan prioritere en automatisk regulering i forhold til den stigning af børn og ældre, der vil være.”

Opbakning fra befolkningen

Udmeldingen ser ud til at have opbakning i befolkningen.

Nye tal fra Epinion, udarbejdet for FH, viser, at 70 procent af danskerne mener, at penge til velfærd automatisk bør stige i takt med, at der kommer flere børn og ældre.

65 procent af de vælgere, der ville stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen, bakker ifølge undersøgelsen op om automatisk at regulere velfærden i forhold antallet af borgere.

57 procent af de konservative vælgere bakker op. Hele 77 procent af DF-vælgerne er enige ifølge målingen.

”Blå blok bør tage bestik af de her tal. Deres egne vælgere ønsker jo, at velfærdssamfundet består, og at en del af råderummet fast reserveres til en sikring af velfærden. Det viser tallene med al tydelighed,” siger Lizette Risgaard.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Er du enig/uenig i, at pengene til velfærd automatisk skal øges i takt med, at antallet af børn og ældre stiger? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 27. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.