Biografien om Julius Bomholt og landets første kulturminister er en moppedreng på 616 sider.

Bog om Danmarks første kulturminister

Julius Bomholt blev Danmarks første kulturminister i 1961 og var en af århundredets største politiske skikkelser.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Den socialdemokratiske politiker og forfatter Julius Bomholt var en af det 20. århundredes helt store politiske skikkelser.

Han var i årtier den drivende kraft i formuleringen af sit partis kulturpolitik og blev i 1961 Danmarks første kulturminister.

I Jørn Henrik Petersens velresearchede biografi kommer vi helt tæt på Bomholts liv og virke.

Arbejderdrengen blev teolog

Julius Bomholt voksede op i et arbejderhjem i Silkeborg og blev teolog. Vi følger ham fra højskoletiden over årene som folketingsmand og byrådspolitiker.

Vi møder ham som radiorådsformand under besættelsens svære år, to gange som formand for Folketinget og i knap ti år en meget aktiv undervisnings-, social- og kulturminister.

Altid kredsende om, hvordan et fællesskab bygges og altid med det grundlæggende synspunkt, at livsidéen skal omsættes til handling.

Hældes af brættet

Bomholt lever sit liv mellem mange spændinger og gennemløber en udvikling fra ”ilter radikaler” over frustration til modenhed – fra ”Arbejderkultur” til ”Kulturen for Folket”.

Til sidst hældes han ned ad brættet og må drage hjem til Digterhjemmet i Sønderho med mange planer, men kun et plagsomt år får han, før han dør i Sønderho i 1969.

Om forfatteren

Bogens forfatter Jørn Henrik Petersen er uddannet økonom og har en doktorgrad i historie. Hans vidtrækkende forfatterskab omfatter blandt andet Dansk Velfærdshistorie (6 bind, udgivet 2010-2014), hvor han var hovedredaktør og hovedskribent.

Biografien “Julius Bomholt – Fra idé til handling” er på 616 sider og er udgivet på Gads forlag. Den koster 399,95 kroner.

Du kan læse uddrag af bogen HER

Sådan vinder du bogen

Sammen med Forlaget Gad udlodder Faglige Seniorer 3 eksemplager af biografien i en konkurrence.

Vindere er Helle Simonsen, Esbjerg, Lars Lysholm, Snestrup og Stella Steengaard, Gentofte. 

Først publiceret: mandag 30. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:17

Emner: