Måske stiger din ATP-udbetaling til nytår.

Undervurdér ikke ATP: Den giver størst afkast

ATP har over de senere år tjent så mange penge, at bestyrelsen har mulighed for at hæve udbetalingerne til medlemmerne fra nytår. Ros til resultatet fra radikalt folketingsmedlem

Senest opdateret: fredag 15. oktober 2021

ATP er overordentlig god til at tjene penge på sine investeringer. I de sidste 10-20 år har ATP skabt et større afkast end forsikringsselskaber og pensionskasser med lignende ordninger. Det viser en ny opgørelse, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har givet til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Siden 2001 har ATP skabt et gennemsnitligt årligt afkast på 8,4 %. Det er dobbelt så meget som livsforsikringsselskaber og pensionskasser, der har skaffet 4,2 % på tilsvarende ordninger.

Folketingsmedlem Martin Lidegaard fra Radikale Venstre synes, at ATP’s resultat er flot.

“Det er ovenikøbet efter, at skatten på pensionsordninger er fratrukket”, skriver Martin Lidegaard til Faglige Seniorer.

Det er ham, der har bedt beskæftigelsesministeren om opgørelsen. Det har han gjort, fordi Radikale Venstre internt er i gang med at se på ATP og andre pensionsordninger, og om der skal tages nye intiativer.

Sætter rekord

ATP har tjent så mange penge de senere år, at selskabets reserver bugner. Der ligger så mange penge, at der er mulighed for at forhøje udbetalingerne til medlemmerne.

Ved udgangen af første halvår i år havde ATP ikke færre end 172 milliarder kroner i reserver. Det er det største beløb på den konto nogensinde.

Det er økonomiprofessor i Aarhus Torben M. Andersen, der er formand for ATP’s bestyrelse. Han oplyser til Faglige Seniorer, at bestyrelsen senere på året vil tage stilling til, om udbetalingerne skal hæves.

Maksimum er gået op

Nye pensionister har faktisk fået en mindre forhøjelse af ATP-udbetalingen de senere år. Men det skyldes, at folkepensionsalderen er gået op. Tidligere var den 65 år, og så kunne folk få ATP udbetalt fra det tidspunkt. I dag er pensionsalderen 66 1/2 år og fra nytår 67 år, og så kan man først få ATP fra den alder.

Det har også betydet, at den maksimale udbetaling er sat op. For de, der har været mest muligt på arbejdsmarkedet siden deres helt unge alder og frem til deres folkepensionsalder, så er den højest mulige ATP-pension nu 26.200 kroner. Tidligere med folkepensionsalder 65 år var den 25.200 kroner.

Længere levetid

Udbetalingerne fra ATP er ikke vokset i takt med selskabets store indtjening. Det skyldes, at danskerne lever længere og længere. ATP er livsvarig, og derfor har der skullet afsættes penge til udbetaling over en længere årrække.

“Samlet får danskerne mere fra ATP, fordi de i gennemsnit modtager den garanterede ydelse længere tid end tidligere. Levetiden er i en periode steget mere end forventet, og derfor har det været nødvendigt at holde igen med pensionsstigninger. Medlemmerne skal kunne regne med, at den lovede pension også varer hele livet”, siger pressechef Stephan Ghisler-Solvang fra ATP.

Folketinget gav i maj i år ATP lov til at investere med lidt mere risiko – dog uden at ændre på de livsvarige garantier. Det vil forventeligt over år også styrke økonomien og skabe mulighed for stigninger i udbetalingerne.

Fakta om ATP

 • ATP fik i andet kvartal i år det største afkast i ét kvartal nogen sinde – over 27 milliarder kr.
 • Medlemmernes samlede formue i ATP nærmer sig en billion kr. Den 30. juni i år var formuen på 925 milliarder.
 • Langt størstedelen af formuen udgøres af de garanterede livslange pensioner, som medlemmerne er blevet lovet.
 • ATP’s reserver er på 172 milliarder kr. Det er fra denne del af formuen, bestyrelsen kan vælge at uddele som bonus til medlemmerne i form at forhøjelse af pensionerne.
 • Reserverne udgør næsten 23 % i forhold til de garanterede pensioner, og selskabets retningslinjer er, at der kan ske forhøjelse af pensionsudbetalingerne, når det tal kommer over 20 %.
 • ATP udbetalte i første halvår i år samlet 8,6 milliarder kr. til flere end en million pensionerede medlemmer.
 • Det betyder, at de pensionerede i snit modtager cirka 1.400 kr. om måneden.
 • Ikke færre end 5,3 millioner danskere er med i ATP – de fleste arbejder stadig, og de indbetalte over 5,5 milliarder i bidrag i de første seks måneder i år.

Først publiceret: torsdag 30. september 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 15. oktober 2021 kl. 12:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.