Mange ældre drikker, fordi de føler sig ensomme. Niels drak op til 60 genstande i døgnet, men tog skridtet, kom i alkoholbehandling og er i dag ædru. Modelfoto.

Niels drak 60 genstande i døgnet: Nu kan jeg holde jul som ædru

139 borgere over 60 år ringede til Alkolinjen i uge 40, hvor Alkohol & Samfund sammen med TrygFonden satte fokus på at bryde tabuer om alkoholproblemer. Mange ældre drikker på grund af ensomhed.

Senest opdateret: søndag 14. november 2021

“Jeg ville ønske, jeg kunne have skreget for mange år siden: Jeg har et problem!”

Niels er en af de modige danskere, der delte sin historie i GO’ Morgen Danmark på TV2 i forbindelse med Alkoholkampagnen i uge 40.

Niels drak op til 60 genstande i døgnet, men tog skridtet, kom i alkoholbehandling og er i dag ædru.

Niels fortæller, at det vigtigste for ham er at genopbygge forholdet til sine børn og børnebørn.

“Jeg skal gøre mig fortjent til deres tillid. For første gang i årevis glæder jeg mig til jul med min familie”.

Alkohol fylder i mange hjem

De mange opkald til Alkolinjen i kampagneugen vidner om, at mange danskere kunne genkende sig selv eller en de holder af i Niels, Bente, Tommy og alle de andre historier, der rullede over skærmen i GO’ Morgen og GO’ aften Live. Og selvom kampagnen er slut, fylder alkohol stadig i mange hjem, og derfor bliver telefonerne også ved med at ringe hos Alkolinjen.

Vidste du…

At bortset fra de helt unge, udgør den ældre del af befolkningen den markant højeste andel, der drikker over risikogrænsen. Faktisk drikker knap ti procent af de 65-74-årige mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser.

“Vi har besvaret næsten dobbelt så mange opkald som under kampagnen sidste år. Det bekræfter, at mange har alkohol inde på livet, og at budskabet om, at alkoholproblemer kan ramme alle, får mennesker til at tage skridtet og søge hjælp,” siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Når rådgiverne i uge 40 fik mennesker over 60 år i røret, var det i seks ud af ti tilfælde en drikkende, der havde brug for hjælp.

Flest opkald har handlet om, at borgeren vil have hjælp til at stoppe med at drikke, efterfulgt af opkald fra borgere, der ønsker at drikke mindre.

Ensomhed er ofte årsag

Et af de temaer, der gik igen hos flere ældre, var ensomhed.

“Når jeg taler med en ældre, fylder ensomhed ofte, og det kan der være flere grunde til. Nogle ældre føler sig alene, fordi de under corona har været isoleret. De har ikke set deres familier eller kommet til de aktiviteter, de plejede at gå til. Andre har været vant til at få dækket deres sociale behov på arbejdet og oplever som pensioneret, at man har mistet de daglige samtaler over frokosten og så videre; det kan også øge følelsen af ensomhed. Derfor bruger nogle alkohol til egen omsorg.”

Det fortæller Linda, der er rådgiver på Alkolinjen.

Sådan får du hjælp

Ring til Alkolinjen på 80 200 500. Det er gratis og du er anonym. Du kan ringe eller chatte med en rådgiver alle hverdage. Mandag fra klokken 09-17 og tirsdag til fredag fra klokken 11-17.

Du kan også sende en SMS til 1231 med teksten Alkohol, så vil du blive ringet op af en rådgiver.

Chat med en rådgiver - HER

Tag alkoholtesten - HER

Download AlkoLog gratis og få overblik over, hvor meget du drikker og tips til, hvordan du kan skære ned. Hent app her ​

“Mange skammer sig også over, at de drikker for meget og trækker sig derfor fra deres familie og venner for at skjule deres forbrug. De tør ikke fortælle om deres problemer eller spørge om hjælp. Derfor er det dejligt at se, at kampagnen har fået så mange til at turde tage telefonen og spørge os om hjælp, fordi det kan være første skridt på vejen ud af et alkoholproblem og ensomheden.”

Det er aldrig for sent

Bjarne Stenger Elholm har et vigtigt budskab – det er aldrig for sent at ændre sine alkoholvaner.

“I takt med at du bliver ældre, skal der mindre alkohol til at påvirke din krop, end du måske tidligere har været vant til. Det skyldes blandt andet, at organernes funktion er nedsat hos ældre.”

“Ældre, der drikker, oplever også hyppigere at falde, da alkohol påvirker ens koordination, og hvis man tager medicin, kan virkningen forstærkes eller reduceres, hvis man drikker”, fortæller han.

“Derfor kan ens alkoholvaner have stor betydning for mulighederne for et godt ældreliv. Det kan være en god ide at tage en alkoholtest for at se, om man ligger i risikogruppen for et alkoholproblem og kan have brug for hjælp til at tage hånd om ens problemer”.

“Man kan også ringe til Alkolinjen 80 200 500 og gennemgå testen med en rådgiver og få gode råd til hvilke værktøjer eller tilbud, der passer godt til ens situation. På Alkolinjen er man altid anonym og det er gratis,” siger Bjarne Stenger Elholm.

Viden og info om alkoholproblemer

Faglige Seniorer samarbejder med Alkohol & Samfund om at viderebringe information om alkohol og alkoholforbrug.

Alkohol & Samfund er en interesseorganisation, hvis mål er at få bred opbakning til at skabe en bæredygtig alkoholkultur, hvor hverken menneske, fællesskab eller samfund oplever negative konsekvenser af alkohol.

Alkohol & Samfund er talerør for mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende og synliggør de samfundsmæssige og menneskelige udfordringer, der kan være med alkohol.

Alkohol & Samfund arbejder på et sundhedsvidenskabeligt og socialfagligt grundlag og er uafhængige af partipolitiske, religiøse og erhvervsinteresser.

Læs mere her.

 

Først publiceret: mandag 1. november 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. november 2021 kl. 10:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.