"Bare flere ville bruge det", siger Lena om det lille demenssymbol Håndsrækningen. Foto fra video.

Lena på 69 år har Alzheimer: Bare flere ville bruge dette skilt

Lena lider af Alzheimer og bruger nyt nationalt demenssymbol, så andre kan se, at hun måske har brug for en håndsrækning. Hun ville ønske, at der var mange flere, der kendte til det lille skilt.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Lena på 69 år har demens. Hun lider af sygdommen Alzheimer.

Hun bruger dagligt et nyt nationalt demenssymbol Håndsrækningen, så alle kan se, at hun har demens.

Men hun ville ønske, at der var mange flere, der kendte til det lille skilt.

Det nationale demenssymbol, Håndsrækningen, skal gøre det mere trygt for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum.

“Jeg synes, at det er fantastisk og en kæmpe hjælp, hvis det bare kunne komme ud til alle,” fortæller hun i en video, der har lavet for Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

“Jeg ønsker, at folk de skal se, hvis jeg har brug for hjælp. Og at de skal hjælpe mig, hvis jeg står i en forretning og ikke kan finde ud af det…” fortæller Lena blandt andet i videoen.

Mere trygt

Folkebevægelsen  står bag det lille symbol Håndsrækningen, der skal gøre det mere trygt for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum.

Symbolet skal hjælpe omverdenen med at udvise tålmodighed og hjælpsomhed.

”Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp, nogle gange blot lidt mere tålmodighed. Derfor er det alfa og omega, at mange kender symbolet,” siger Lone Harlev, der er sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

3 simple råd

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har tre simple råd, du kan følge, hvis du oplever, at en person med demens-symbolet har behov for konkret hjælp.

Tag kontakt –Smil og vær imødekommende.

Tal tydeligt –Stil ét spørgsmål ad gangen.

Vær tålmodig –Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej.

Se videoen med Lena her

5 om demens-symbol

Demenssymbolet: Demenssymbolet blev lanceret i 2021 og er udviklet i samarbejde med mennesker med demens.

Demenssymbolet udleveres i et demenskit, hvor der findes en demensnål og et udvalg af andre genstande til at signalere, at man kan få brug for støtte eller tålmodighed i det offentlige rum. Symbolet kan sidde på jakke, pung, betalingskort mm.

Hvad betyder symbolet? Symbolet er en gensidig håndsrækning. Det kan bruges af mennesker med demens, der kan have behov for lidt ekstra tålmodighed fra omverdenen.

Symbolet er samtidig et signal til andre om at vi roligt kan tage kontakt til den, der bærer symbolet, hvis personen ser ud til at have behov for hjælp.

Hvordan får jeg fat i et demenskit? Du kan kontakte demenskoordinatorerne i din kommune eller dit lokale rådgivnings- og aktivitetscenter, som udleverer det gratis. Ellers kan det bestilles online fra flere af Demensvenligt Danmarks medlemsorganisationer. Her betaler du forsendelsesomkostninger.

Find en samlet oversigt over udleveringssteder samt webshops med demenskittet på demensvenligtdanmark.dk

Kan alle gå med symbolet? Symbolet er til mennesker med let til moderat demens, som ønsker at anvende det som et hjælpesymbol. Det er ikke et støttesymbol for pårørende og andre.

Hvis man gerne vil vise, at man bakker op om mennesker med demens kan man blive Demensven og få Demensven-hjertet hos demensven.dk

Hvor mange kender på nuværende tidspunkt symbolet? Efter lanceringen af demenssymbolet i 2021 genkendes det af 20% af danskere over 18 år.

 

Først publiceret: mandag 22. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:48