Pas på når du handler på Black Friday - det kan hurtig blive en sort fredag, hvor din konto bliver lænset af kriminelle.

Politiet: Sådan undgår du at det bliver en sort fredag

Black Week, Black Friday og Cyber Monday vrimler med tilbud. Covid-19 fylder stadig meget og derfor ventes mange at gå på tilbudsjagt på nettet. Husk de gode råd før du handler, lyder det fra politiet.

Senest opdateret: mandag 22. november 2021

Det gælder om at være skeptisk, når du går på jagt efter gode Black Friday-tilbud.

Allerede tidligere på ugen satte en række butikker gang i Black Week-tilbuddene og på fredag er det Black Friday.

Vi danskere har taget det amerikanske shopping-fænomen til os i så høj grad, at dagen er blevet en af årets største handelsdage. Og det ved lommetyvene:

”Det er en god idé at sikre dig, at din pinkode ikke bliver afluret, når du betaler i butikkerne, og du skal være agtpågivende, hvis nogen forsøger at distrahere dig i butikken”, siger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

Pas på hjemme ved computere

Coronasmitten stiger i hele landet og det betyder, at mange ventes at ville undgå mylderet i butikkerne og i stedet blive hjemme ved computeren. En betydelig del af Black Friday-handlen foregår på nettet og her skal man også være opmærksom:

“Det gælder om at være skeptisk. Kriminelle arbejder målrettet på at efterligne de ægte Black Friday-tilbud med falske onlinebutikker, der for eksempel ligner rigtige mærkevarekæder. Og de kriminelle forsøger også at lokke kunderne til at træffe hurtige beslutninger ved slagtilbud med en meget kort frist. Men med nogle enkle tommelfingerregler kan man mindske risikoen for at blive snydt,” siger vicepolitiinspektøren.

Politiets gode råd

Politiet kommer med en række gode råd i forbindelse med Black Friday.

Når du handler i  butikkerne

 • Hold afstand og brug håndsprit
 • Brug inderlommen til kontanter eller kreditkort. Og kan du lyne eller lukke lommen med værdierne, så gør det.
 • Lad være med at have for mange kontanter på dig.
 • Gør det svært for nogen at aflure pinkoden, når du er ude at handle eller skal hæve kontanter i en automat. Brug en hånd til at dække over indtastningen af pinkoden og bed andre om at holde afstand. Brug kontaktløs betaling, når det er muligt.
 • Vær ekstra opmærksom hvis nogen støder ind i dig eller forsøger at distrahere dig – for eksempel ved at insistere på at vise dig nogle smykker, vedkommende vil sælge, eller ved at de insisterer på, at du skal hjælpe dem med at finde vej.

Når du handler på nettet

 • Tjek netbutikken grundigt. Ser hjemmesiden troværdig ud? Er der stavefejl? Er varerne mistænkeligt billige?
 • Klik dig ind på hjemmesiden via en søgning på nettet – også selvom du falder over webshoppen via en annonce på sociale medier. På den måde undgår du at klikke på et link til en fuphjemmeside.
 • Hvilke oplysninger er der på virksomhedens hjemmeside? Er der for eksempel et CVR-nummer (du kan tjekke nummeret på selskabsregistret CVR.dk). Er der de lovpligtige informationer om fortrydelsesret og virksomhedens kontaktoplysninger? Er der en troværdig ”Om os”-tekst? Er virksomheden omtalt på for eksempel Facebook og på Trustpilot?
 • Tjek om netbutikken er e-mærket. Mærket indikerer, at det er i orden at handle der.
 • På Firmatjek kan du se, om virksomheden ikke har efterlevet en afgørelse i Forbrugerklagenævnet.

Når du betaler i webshoppen

 • Betal med betalingskort og oplys kun kortoplysninger, når du køber på nettet. Brug aldrig bankoverførsel.
 • Oplys aldrig cpr-nummer, kontonumre og andre personlige oplysninger i mail, pr. telefon m.m.
 • Tjek dine kontoudtog. Selv overførsler af små beløb, du ikke kan genkende, kan være tegn på, at dine kontooplysninger er blevet hacket.

Hvis uheldet er ude

 • Hvis du ved eller har mistanke om, at du har handlet på en fuphjemmeside, bør du kontakte din bank og spærre dit betalingskort.
 • Er du blevet udsat for bedrageri, så meld det til politiet på Politi.dk.

Først publiceret: mandag 22. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 22. november 2021 kl. 11:52