Et skub i trængslen på steder med mange mennesker bliver ofte udnyttet af lommetyven til at stjæle en pung fra en taske eller en lomme.

Politiet advarer: Pas på pung, penge og PIN-koder i julehandlen

Lommetyve er på spil lige nu, hvor danskerne handler julegaver. Se politiets råd til, hvordan du undgår at miste din pung eller andre værdier til de langfingrede kriminelle.

Senest opdateret: torsdag 9. december 2021

December er kendt for at være en travl måned med indkøb af både julegaver på forskellige forretningsstrøg og også andre varer i supermarkeder eller indkøbscentre.

Det er desværre også en travl tid for forskellige langfingrede personer, der stjæler punge enten fra lommer eller tasker.

I den første uge af december i år har for eksempel Midt- og Vestsjællands Politi allerede modtaget 20 anmeldelser om tyveri af primært punge, der typisk er blevet stjålet fra enten en lomme eller den taske, som den forurettede medbragte under indkøb.

Gør anskrig: "Stop tyven"

Bliver du udsat for tyveri og får stjålet din pung eller andre værdier, mens du for eksempel er ude at handle, skal du straks anmelde det til politiet.

Har du en indboforsikring, kan du få erstatning fra dit forsikringsselskab.

Men det forudsætter, at du har råbt op, da du opdager tyveriet. Det, som i forsikrings-snak kaldes "at gøre anskrig".

For eksempel kan du råbe "stop tyven."

Opdager du ikke tyveriet, dækker forsikringen ikke.

Også Nordsjællands Politi melder om lommetyve. Senest fik 87-årig kvinde fra Nærum stjålet sin pung fra sin taske, da hun gik ud af Meny. De formodede gerningspersoner beskrives af anmelder som udenlandske af udseende, midaldrende mænd. Begge var iført mundbind.

En 77-årig kvinde fra Charlottenlund fik stjålet sin taske omkring klokken 19, mens hun handlede i Meny på Ordrupvej. Tasken indeholdt blandt andet en telefon og en pung med diverse kort i.

Tyvens mange metoder

Med baggrund i mange af anmeldelserne kan politiet se, at tyvene bruger forskellige metoder, når de vil give sig selv mulighed for at stjæle noget.

Et skub i trængslen på steder med mange mennesker bliver ofte udnyttet til at stjæle en pung fra en taske eller en lomme, når offerets fokus er rettet mod skubberiet.

I supermarkeder bruger tyvene ofte afledende spørgsmål eller beder andre kunder om hjælp på forskellig vis, så en kunde i supermarkedet enten forlader sin taske i indkøbsvognen eller har sin fokus rettet mod at hjælpe nogen.

Disse få sekunders uopmærksomhed udnytter tyven eller en medsammensvoren til at stjæle.

Råb op

Hvis et tyveri opdages under udførelsen, kan hjælp tilkaldes for eksempel  ved at råbe op, så andre tilstedeværende bliver opmærksomme og kan komme til hjælp, ligesom tililende kan foretage vigtige observationer i forhold til mistænkte.

Et tyveri eller forsøg herpå anmeldes til politiet i den politikreds, hvor tyveriet er foregået.

Sådan kan du undgå lommetyven

Ganske få og meget nemme forholdsregler vil gøre arbejdsbetingelserne for en tyv meget vanskeligere:

• Hold en taske lukket og under konstant opsyn under indkøb, eller gå med den på armen i stedet for at anbringe den f.eks. i en indkøbsvogn
• Gå ikke med din pung i baglommen eller en yderlomme på overtøjet. Anbring pungen i for eksempel en inderlomme på jakken eller en forlomme i bukserne.
• Undgå store pengebeløb i din pung eller taske. Brug betalingskort, og tag kun de betalings- og hævekort med, som du skal bruge.
• Skjul indtastning af PIN-koden, når du bruger dit betalingskort. Hold hånden for eller stil dig tæt op ad kortterminalen, så PIN-koden ikke kan aflures. Uden afluret PIN-kode er et betalingskort intet værd for en tyv.

Kilde: Politiet

Først publiceret: torsdag 9. december 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 9. december 2021 kl. 14:08