Kom billigt i biografen og se roste Sofie Gråbøl i “ROSE”

For kun 69 kroner kan du se den nye og roste film "ROSE" i biografer over hele landet ved en særforestilling. Køb billetter her.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

ROSE’s instruktør, Niels Arden Oplev sammen med sine to film-søstre, Lene Maria Christensen og Sofie Gråbøl. Foto: Flemming Jeppesen, Fokus-foto.

“Det er måske den rolle i hele min karriere, der har gjort størst indtryk på mig. Jeg var fuldstændig grebet, da Niels (instruktøren Niels Arden Oplev, red.) sendte manuskriptet til mig for halvandet år siden, og det har været en af de største oplevelser i min karriere at indspille denne film.”

Sådan fortalte Sofie Gråbøl fra scenen, da hun forleden var i CinemaxX biografen i Aarhus sammen med sin nære skuespilkollega, Lene Marie Christensen, for at fortælle om den nye danske film, “ROSE”.

Det er ikke underligt, at både Sofie Gråbøl og Lene Maria Christensen brugte mange store ord om både arbejdet med deres rolle og selve filmen, for også filmanmelderne har kvitteret med mange rosende ord om “ROSE”.

Niels Arden Oplevs kendte film

Hvis du synes, at du har hørt navnet Niels Arden Oplev før, er det nok ikke helt galt. Mon ikke de fleste har set en eller flere af hans film.

60-årige Niels Arden Oplev stammer fra Himmerland, hvor han gik i en lille landsbyskole.

Her havde han som en af sine første lærere den nyansatte Ole Lund Kirkegaard, der jo siden blev en af vores mest berømte børnebogsforfattere. Han forstod at inspirere Niels ved at lave utraditionelle tiltag i undervisningen. Efter fem år her måtte Niels skifte til en større centralskole, der blev ledet på en langt mere disciplineret måde. Det er hans egne oplevelser fra sin skoletid, der ligger til grund for filmen "Drømmen".

Her er nogle af de mest kendte film af Niels Arden Oplev:

  • "Drømmen" om den sadistiske skoleinspektør spillet af Bent Mejding, der river et halvt øre af eleven Frits
  • "To Verdener" om den 17-årige Sara fra Jehovas Vidner, der forelsker sig i en mand udenfor menigheden
  • Det var også Niels Arden Opleve, der instruerede Stieg Larssons berømte roman, "Mænd der hader kvinder". En film, der blev en succes over hele verden
  • "Kapgang" om den 14-årige Martin, der i 1976 står overfor at skulle konfirmeres, da hans mor dør af kræft
  • Og senest i 2019 "Ser du månen, Daniel", hvor Niels Arden Opleve lavede en meget rost film over journalist og forfatter Puk Damsgårds bestseller om den danske fotograf Daniel Rye, der blev kidnappet af Islamisk Stat og holdt som gidsel i 398 dage.
  • Der ud over har han instrueret en lang række afsnit af de kendte tv-serier, som vi har nydt på TV de sidste mange år; TAXA, Rejseholdet, Forsvar og Ørnen.

Manuskriptet til “Rose” er baseret på instruktør Niels Arden Oplevs egne oplevelser med sin egen familie og den bustur, som hans to søstre tog til Paris i 1997.

Filmen handler om den psykisk syge Inger, som sammen med sin søster (Lene Maria Christensen) og sin svoger (Anders W. Berthelsen) rejser med bus til den franske hovedstad Paris i et forsøg på at ruske op i hverdagen.

En tur som efterfølgende har fået en næsten mytisk glans i hans familie, og som der nu er kommet en fantastisk film ud af.

I filmen har Niels Arden Oplevs storesøster Maren Elisabeth fået navnet Inger, og Inger er absolut ikke kun sin skizofrene-diagnose i filmen.

“ROSE” er en film hvor tårerne triller mange; De fleste gang af grin, men også flere gang, fordi filmens historie og de dygtige skuespillere formår at berøre publikummet så gribende.

Så det er ikke underligt, at både Sofie Gråbøl og filmen selv allerede bliver omtalt som sikre kandidater til mange af årets store filmpriser.

Se “ROSE” med Faglige Seniorer

Nu kan du også komme ind og se “ROSE” og endda til en billig penge.

Mandag 21. marts kl. 12 viser Faglige Seniorer nemlig “ROSE” ved en særforestilling i en lang række biografer over hele landet.

Du kan se filmen for blot 69 kroner, og der er ingen restriktioner på hverken alder eller hvor mange billetter du køber.

I linket herunder kan du bestille billetter til Faglige Seniorers særforestilling:

Filmroser til “ROSE”

Anmeldere roser Sofie Gråbøl i rollen som den skizofrene Inger i den danske film “ROSE”.

Dagbladet Informations anmelder Ralf Christensen indleder sine ord om filmen med, at “det er blevet lidt af en joke, at når store skuespillere prøver kræfter med psykiske og/eller fysiske handicaps, så vinker de store filmpriser eller i hvert fald nomineringer forude”.

Der var fuldt hus i CinemaxX biografen i Aarhus, da skuespillerne og instruktør fortalte om “ROSE”, før filmen blev vist.

Ikke desto mindre leverer Gråbøl en overbevisende og nuanceret skildring af personer med psykiske lidelser.

Det mener René Fredensborg, som har anmeldt filmen for Ekstra Bladet.

“Inger kan ingenting på papiret, men folder sig ud, så selv et barn forstår, at psykisk syge også er elskelige mennesker med skjulte talenter, omend skrøbelige.”

“Det er filmens pointe, og tak for den,” skriver René Fredensborg.

Politiken deler Rene Fredensborgs sondring om filmen i sin helhed.

“En film, der vil vise, at et handicap ikke er det hele menneske, men kun en tragisk dimension af noget meget mere helt og sammensat. Vi er ikke vores diagnoser,” skriver Kim Skotte.

Jyllands-Postens Katrine Sommer Boysen roser også Sofie Gråbøl og desuden Lena Maria Christensen i rollen som Ingers søster, Ellen.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev - og vind

Tilmeld dig Faglige Seniorers gratis nyhedsbrev og få en mail hver uge med tips til dit seniorliv, økonomi, sundhed, sygdom, bolig og have og masser af konkurrencer, tilbud, madopskrifter og aktiviteter fra din lokale seniorklub.

Du deltager samtidig i konkurrencen om et gavekort til brunch for 2.

Vælg mellem 110 restauranter i hele landet. Du bestemmer selv. Gavekortet har en værdi af 249 kroner.

Tilmed dig nyhedsbrevet

Først publiceret: torsdag 24. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.