Varmen giver flere myrer: 6 tip til at få dem væk
Flere myrer og nye myrearter kan dukke op i Danmark som resultat af højere temperaturer, og det skaber problemer for hus- og haveejere. Med enkle råd kan problemerne afhjælpes.
Senest opdateret: mandag 13. juni 2022
De kommer rundt overalt og er svære at slippe af med, men danskerne kan i fremtiden potentielt forvente endnu flere myrer i hus og have i takt med varmere vejr.
Med de senere års temperaturstigninger kan vi også se nye myrearter i Danmark.
“I Danmark har vi omkring 59 fritlevende myrearter, mens vores sydlige nabo Tyskland har over 100 arter. Vi har lige nu kig på tre myrearter, som vi formoder vil kunne passere grænsen de kommende år i takt med lunere temperaturer,” fortæller Julie Koch Sheard, der forsker i klimaændringers betydning for myrearter ved Københavns Universitet.
Det seneste års lunere vejr er også blevet bemærket af ECOstyle, der er specialister i bekæmpelse af insekter.
“Myrer er varmeelskende dyr, som bliver aktive, når temperaturerne stiger. Forårets lunere temperatur har resulteret i, at myrerne dukker op tidligere end normalt, og vi ser allerede nu, at mange danskere tyr til produkter, der kan forebygge eller bekæmpe dem i år,” siger Carsten Georgsen, der er salgsdirektør hos ECOstyle.
Klimaændringer truer biodiversiteten
Den invasive havemyre er en af de nye arter, der forventes at komme til Danmark.
Den kan være et skadedyr i hus og have, fordi den optræder i større antal sammenlignet med den velkendte sorte havemyre, som den ligner, siger Julie Koch Sheard:
“Myrer gavner generelt den cirkulære fødekæde. De er føde for fugle, og mange insekter lever i tætte forhold med myrer. Men den invasive art kan true biodiversiteten herhjemme, fordi den hurtigt spreder sig og danner store kolonier,” forklarer hun.
Selvom de nuværende danske myrearter er nyttedyr i naturen, kan de være til stor gene i hus og have.
Derfor kan det ifølge Julie Koch Sheard nogle gange være nødvendigt at bekæmpe myrer, så længe det bliver gjort med omtanke for omgivelserne.
Sådan bliver du fri for myrer
Har du problemer med myrer, så giver specialisten i myrebekæmpelse her seks gode råd mod myrer.
1. Tiltræk myrens naturlige fjender
Fugle og padder er blandt myrernes naturlige fjender. Ved at sætte fuglehuse op og sørge for adgang til vand i haven kan man tiltrække flere dyr, som man kan alliere sig med i kampen mod myrerne.
2. Rengør hjemmet
Antallet af omstrejfende myrer mindskes ved at gøre rent og fjerne brødkrummer og andre madrester, der tiltrækker myrerne.
3. Spær indgangsveje af
Søger myrerne ind i boligen, kan du spærre deres indgangsveje af og gøre det svært for dem at komme ind.
4. Flyt myrer med nematoder
Generes du af myrer i køkkenhaven, blomsterkrukken eller drivhuset, men ikke ønsker at slå dem ihjel, kan du vande med nematoder.
De mikroskopiske orme lever i jorden og driver myrerne væk, fordi de ikke trives omkring dem.
5. Brug kogende vand
Et gammelt husmorråd mod myrer er at bruge kogende vand. Vær blot opmærksom på, at hvis ikke det skoldhede vand når ned til myredronningen og dræber hende, vil hun fortsætte med at levere nye myrer, og så vil du kun kortvarigt blive myrefri.
6. Bekæmp myrer med godkendte myremidler
Er myrerne en plage, kan du bekæmpe dem med et myremiddel. Du kan vælge et middel, som tager hensyn til omgivelserne og som er godkendt af Miljøstyrelsen.
Du kan for eksempel bruge et myremiddel, hvor alle midler er baseret på naturlige aktivstoffer, som er hurtigt nedbrudt.
Lokkedåser og spray kan bekæmpe myrer indendørs, mens du udendørs kan bruge udvandings- og strømiddel, myrevand og myresand.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev - og vind
Tilmeld dig Faglige Seniorers gratis nyhedsbrev og få en mail hver uge med tips til dit seniorliv, økonomi, sundhed, sygdom, bolig og have og masser af konkurrencer, tilbud, madopskrifter og aktiviteter fra din lokale seniorklub.
Du deltager samtidig i konkurrencen om et gavekort til brunch for 2.
Vælg mellem 110 restauranter i hele landet. Du bestemmer selv. Gavekortet har en værdi af 249 kroner.
Først publiceret: mandag 9. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:24