Pas på din familie og bolig med max. 6 ampere. Foto: Fdel.

Brandfare: Pas på mormor-ladere

Du kan med købet af din elbil have fået en mormor-lader med, som kan trække mere end 6 ampere, men det er ulovligt at anvende i Danmark.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Mormor-lader er blevet et almindeligt navn for elbilens nødlader, da den er tænkt til, at man kan oplade sin elbil under besøg hos en mormor, der ikke har en elbil.

En mormor-ladning tager tid, og derfor kan man blive fristet til at købe en kraftigere mormor-lader eller at indstille mormor-laderen til mere end 6 ampere.

Det skal man dog lade være med, hvis man gerne vil undgå brandfare, advarer Sikkerhedsstyrelsen.

Kraftigere mormor-ladere, og mormor-ladere, der kan indstilles til mere end 6 ampere, er ulovlige at sælge i Danmark, da almindelige stikkontakter kun kan tåle gentagne varige belastninger på 6 ampere.

Sikkerhedsstyrelsen kan trods en tidligere kontrol-indsats konstatere, at man på websites stadig kan købe ulovlige mormorladere, der trækker mere end 6 ampere.

Gode råd:

– Brune/sorte misfarvninger omkring stikkontakter kan være indikation på, at der har været for store belastninger og/eller dårlige forbindelser mellem stikprop og stikkontakt.

– Blinker lyset kraftigt / bliver markant svagere, når opladeren tilsluttes. Det indikerer, at installation i forvejen er belastet og ikke bør belastes yderligere.

– Anskaf en brandalarm, hvis du ikke allerede har en.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen 

Først publiceret: onsdag 6. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 13:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.