Syreskader på tænderne: Hold igen med disse ting
En rundspørge blandt knap tusind tandlæger viser, at flere patienter har syreskader på tænderne. Det kan resultere i isninger, misfarvede og knækkede tænder.
Senest opdateret: mandag 25. juli 2022
Isninger i tænderne. Små stykker af tænder, der knækker af. Misfarvede og slidte tænder.
Det kan være de ubehagelige symptomer på syreskadede tænder.
Ifølge en rundspørge, som Tandlægeforeningen har foretaget, observerer halvdelen af de knap tusind adspurgte tandlæger, at flere af deres patienter har bøvl med tænderne på grund af syreskader.
Forebyg syreskader på tænderne
* Byt sodavanden ud med danskvand.
* Byt syrlige bolsjer og slik ud med chokolade.
* Hold de syreholdige drikke- og fødevarer til hovedmåltiderne.
* Hold så vidt muligt sodavand væk fra tænderne. Undgå at skylle sure væsker rundt i munden, og brug gerne et sugerør.
Kilde: overtandlæge Ulla Pallesen, Tandlægeskolen.
Det får Tandlægeforeningen til at advare danskerne mod syreholdige drikke- og fødevarer som sodavand og sur frugt som vinduer og citroner.
“Når tænderne hyppigt udsættes for syre, opløser det emaljen. Den slides simpelthen væk. Oplever man symptomer, bør man søge tandlæge og stoppe de dårlige vaner,” siger formand for Tandlægeforeningen Susanne Kleis.
Rammer flere tænder
I værste tilfælde kan syreskadede tænder resultere i omfattende behandling i form af tandkroner og facader på flere af tænderne.
“Syreskader rammer ikke ligesom karies blot en enkelt tand, men vil som regel ramme en større del af tandsættet. Derfor kan behandlingsbehovet blive meget stort i fremtiden, hvis man får syreskader,” fortæller hun.
Særligt unge er ramt
I rundspørgen er det særligt den unge gruppe mellem 19 og 29 år, som tandlægerne oftere ser syreskadede tænder på.
Det er der ifølge Susanne Kleis en god grund til.
“Syreskaderne rammer oftere de unge, fordi sodavand og energidrik er en stor del af ungdomskulturen. Det skyldes blandt andet, at det er billigt og nemt tilgængeligt. Før så man det mere som en weekendting. Min opfordring vil også være, at man gemmer indtaget til fredag og lørdag,” siger hun.
Ikke mængden – men hyppigheden
Overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet Ulla Pallesen peger også på, at danskernes tænder sjældnere bør komme i kontakt med de syreholdige drikke- og fødevarer.
“Det er ikke mængden af syreholdige drikke- og fødevarer i sig selv, der giver syreskader, men mere hvor hyppigt tænderne udsættes for syren. Nogle kan for eksempel finde på at sidde med en klase vinduer, hvor de spiser en vindrue hvert tiende minut. Det er bedre at spise dem alle på en gang, fordi tænderne så udsættes for syre i kortere tid,” påpeger hun.
Bedre at bruge ugerør
Hvis man har svært ved at vænne sig fra de dårlige vaner med sodavand, foreslår Ulla Pallesen, at man ikke skyller den syreholdige væske rundt i munden, men eventuelt bruger et sugerør, så drikken kommer direkte ned i maven.
“Mange har også syrlige bolsjer i bilen til lange køreture, fordi de kvikker lidt op, hvis man er træt. Et alternativ kunne være at spise et stykke chokolade, der har samme effekt, men ikke indeholder syre,” siger hun.
Drikker du sodavand?
Først publiceret: mandag 25. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 25. juli 2022 kl. 11:11