Foto: Danske BOLIGadvokater

Udskiftning af energikilde: Har du tjek på tilladelser?

At udskifte en dyr energikilde til noget mere energirigtigt kan virke som et let valg, men mange boligejere er ikke klar over, at der medfølger skærpede krav og regler til etableringen.

Senest opdateret: onsdag 14. september 2022

Energipriserne er på himmelflugt, hvilket skaber større efterspørgsel på de mere økonomisk fordelagtige, energirigtige og vedvarende energikilder blandt danskerne.

Solcelle- eller solfangeranlæg

Det kræver som udgangspunkt ikke tilladelse fra kommunen at opsætte solcelle- eller solfangeranlæg på taget af en privat bolig, men der skal altid tages hensyn til den gældende lovgivning.

Særlige forhold kan medføre, at etablering af et solcelleanlæg kræver dispensation fra den gældende lokalplan, bygningsreglementet og/eller en arealtilladelse.

Endvidere skal man både have fået tilsagn og en endelig afgørelse fra Energistyrelsen samt have tilsluttet sig et elnet, før solcelleanlægget kan tages i brug.

Varmepumpe

Varmepumper er den mest populære energikilde i Danmark og findes i tre forskellige typer: jordvarme (væske til vand), luft-til-vand og luft-til-luft.

En luftbaseret varmepumpe kan man sætte op uden yderligere tilladelse fra kommunen, mens det kræver tilladelse at etablere et jordvarmeanlæg. Disse skal ligeledes overholde kravene i Miljøministeriets ”Bekendtgørelse om jordvarmeanlæg”.

Hvis jordvarmeanlægget erstatter et eksisterende oliefyr, skal olietanken sløjfes og afmeldes hos kommunen.

Husstandsvindmølle

Vindenergi er særligt populært i norden, hvilket har fået flere boligejere til at overveje en privat husstandsvindmølle.

Der er dog en lang række krav forbundet med etablering af en husstandsvindmølle, som skal være opfyldt, før man som boligejere kan producere sin egen strøm.

Det første skridt er at indsende en anmeldelse til kommunen. Det kræver nemlig enten en landzonetilladelse eller en byggetilladelse alt efter, hvor boligen er beliggende.

Det er ligeledes en god idé at gå i dialog med kommunen om de gældende regler ved husstandsvindmøller.

Kilde: Danske BOLIGadvokater

Først publiceret: onsdag 7. september 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 14. september 2022 kl. 13:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.