Dine radiatorer bør stå på samme temperatur i dine varmezoner. Så arbejder de nemlig bedst sammen, og du udnytter deres varmeflade optimalt.

Spar penge: Udnyt dine radiatorer optimalt

Hvis du har fjernvarme kan det godt betale sig at få styr på returvarmen. Der kan være penge at spare.

Senest opdateret: onsdag 30. november 2022

Fyringssæsonen er i gang, og i år tæller hver en krone.

Derfor kan det være en god idé at sikre dig, at du udnytter varmen optimalt.

Når du har fjernvarme, får du leveret varmt vand på omkring 60 grader i rørene. Her gælder det om at trække så meget varme og energi ud af vandet som muligt, inden det sendes væk fra huset igen – den såkaldte returvarme.

Få en bonus

Opnår du en returvarmetemperatur, som er under dit fjernvarmefirmas grænseværdi, vil det udløse en mindre bonus. Grænseværdien er forskellig fra selskab til selskab, men ligger omkring 30 grader.

En lav returvarme er et tegn på, at du har udnyttet varmen optimalt, og derfor er det altså i den grad et mål, der er værd at stræbe efter.

Find din returvarmetemperatur

* For at finde den nuværende temperatur på dine radiatorers returvarme kan du tjekke på din måler.

* Det er dog endnu lettere at gøre på dit fjernvarmeværks hjemmeside, hvor du kan logge ind og se dine tal.

* Her kan du også finde tallene for sommeren, som bør være meget lave.

* Dermed kan du sikre dig, at der ikke er en fejl i systemet.

Kilde: afdelingsleder i installationer Jeppe Mølleskov Blæsbjerg fra fjernvarmefirmaet Kredsløb.

Men det er ikke sådan ligetil, forklarer Jeppe Mølleskov Blæsbjerg, der er afdelingsleder for installationer i fjernvarmefirmaet Kredsløb.

“Det kræver en indsats at nå ned under 30 grader, så du får en bonus. Men man kan selvfølgelig godt jagte bonussen. Første skridt er, at du er motiveret og interesseret,” siger han.

Hvis du holder graderne på returvarmen under 40, bliver du ikke straffet, men kommer temperaturen over 40 grader, bliver der lagt et gebyr på din varmeregning.

Uanset om du vil under 40 eller 30 grader, så bør du gå en runde i dit hjem, hvor du lægger hånden på dine radiatorer.

De skal nemlig være varme i toppen og kolde i bunden.

Radiatorer samarbejder

“Du skal have dine radiatorer til at samarbejde med hinanden, så der ikke er tændt for den ene og slukket for den anden. Det giver for lille en varmeflade. Så sørg for, at du har åbnet for alle dine varmeflader, så de kan bidrage til varmen,” siger Jeppe Mølleskov Blæsbjerg.

Når du har gjort det, skal du også sikre, at der er fri bane for varmen, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe, der er energirådgiver i Energistyrelsen.

“Du skal ikke stille noget foran radiatoren,” siger hun.

“Hvis du for eksempel har stillet en stor sofa foran, så varmer radiatoren kun bagved den, og så skal de andre arbejde hårdere.”

Samme temperatur

Samtidig bør radiatorerne faktisk være indstillet på samme temperatur i de forskellige varmezoner, så arbejdet ikke fordeles ulige imellem dem.

Når du går din runde og mærker efter på radiatorernes temperatur, kan du også med fordel skrue alle termostaterne af og trykke termostatventilerne ned et par gange, så du er sikker på, at radiatorerne fungerer optimalt.

Når så varmen er tændt, skal du lytte godt efter.

“Hvis radiatorerne klukker, risler eller laver andre lyde, så kan det være tegn på, at der er luft i,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

 

Først publiceret: torsdag 6. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 30. november 2022 kl. 07:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og