Skal du genne din bon, når du har været ude at handle?

Disse kvitteringer skal du altid gemme

Kvitteringen er din garanti for at få pengene tilbage, hvis noget går i stykker før tid. Men hvilke skal du gemme, og hvor skal du gøre af dem?

Senest opdateret: mandag 31. oktober 2022

“Vil du have en kvittering med?” Spørgsmålet kommer, hver gang du har købt noget, og det kan være svært at gennemskue, om du skal tage den hvide papirlap med eller sige nej tak og spare besværet.

Der er da heller ikke en klar regel for, hvornår du bør tage imod kvitteringen, men som minimum skal du overveje at tage den med, hvis du frygter, at der kan opstå problemer med varen inden for to år.

Der er nemlig to års reklamationsret herhjemme, og det gælder faktisk for alle varer, forklarer Martin Bruun-Houmølle, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk.

“Viser der sig senere at være mangler ved varen, så er det jo en god idé at have kvitteringen, så du kan få penge tilbage,” siger han.

Martin Bruun-Houmølle understreger, at der skal være tale om fejl og ikke at varen er gået i stykker ved for eksempel et uheld eller forkert brug.

Gem kvitteringer for store beløb

Det kan dog være uoverskueligt at gemme samtlige kvitteringer i to år, og derfor kan du som forbruger med fordel gøre dig overvejelser om, hvorvidt det er besværet værd.

Kender du købeloven?

* Købeloven giver dig to års reklamationsret.

* Det er ikke muligt at aftale en kortere frist.

* Din mulighed for reklamation kan udløbe før de to år, hvis fejlen sker på grund af naturligt slid.

* Det er som udgangspunkt dig som forbruger, der skal bevise, at fejlen ved varen er en mangel efter købeloven.

* Butikken skal betale alle omkostninger i forbindelse med reparation, hvis varen er omfattet af reklamationsretten. Det gælder også transport.

* Din kvittering fungerer som dokumentation for dit køb. Uden den skal du finde anden måde at dokumentere købet på.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

“Det kan være en god idé at gemme kvitteringerne, hvis beløbet er så stort, at du gerne vil kunne få pengene tilbage uden problemer. Det kan selvfølgelig være meget individuelt,” siger Martin Bruun-Houmølle.

Selv om du er kritisk, i forhold til hvilke kvitteringer du gemmer, så kan du hurtigt få oparbejdet dig en stor og uoverskuelig bunke.

Tage foto af bonner

Oprydningsspecialist Kamille Sommer, der driver virksomheden oprydningskonsulenten.dk, har flere råd til, hvad du kan gøre. Det behøver faktisk ikke at være særlig kompliceret.

“Personligt har jeg noget så simpelt som et kuvertsystem. Her skriver jeg årstal på, så der er lidt orden. Det smarte ved det system er, at når der er gået to år, så kan jeg hurtigt tjekke, om nogle kvitteringer skal gemmes, og så smide resten ud, forklarer hun.

Hvis du ikke er så meget til at gemme de hvide boner, så kan du også tage billeder af dem og lægge dem i en mappe på telefonen. Alternativt tilbyder flere butikker at sende kvitteringerne på mail eller gemme dem for dig.

Brug dit kontoudtog

Hvis du alligevel er kommet til at smide din kvittering væk, så er alt håb ikke tabt. For du skal bare kunne dokumentere dit køb, og selv om kvitteringen er den letteste vej til dokumentation, så kan den ske på andre måder.

“I sig selv er kvitteringen ikke et krav. Du skal bare dokumentere, at du har købt varen,” siger Martin Bruun-Houmølle fra Forbrugerrådet Tænk og peger på, at nogle har haft held med at dokumentere køb ved hjælp af billeder af kontoudtog.

Først publiceret: mandag 17. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 31. oktober 2022 kl. 09:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og