Placer krydderurterne ved den vindueskarm i dit hjem, hvor de kan få mest muligt lys i løbet af dagen.

Sådan forlænger du de friske krydderurters levetid

Krydderurterne kan overleve i længere tid, hvis man husker at give dem den rigtige mængde vand og det rigtige lys.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Er du også træt af, at de friske krydderurter fra supermarkedet visner, kort tid efter at du har taget dem med hjem?

Du kan forlænge krydderurternes levetid ved at følge et par råd. Så holder krydderurterne sig friske i længere tid og kan krydre din mad.

“Hvis man vil blive bedre til at holde liv sine planter, vil jeg som det første anbefale, at man uddanner sig til gartner,” siger Susanne Ogstrup og griner. Hun er uddannelsesleder på Roskilde Tekniske Skole.

Undgå at vande for meget

Hun peger på, at det handler om at forstå og vide, hvad planten har brug for.

“Noget af det vigtigste er regelmæssig vanding. Man skal vide, om planten har godt af at tørre ud eller ej, før man vander den igen,” siger hun.

Det generelle råd er, at man skal undgå at vande for meget. Er jorden blevet tør, kan man typisk vande igen, men behovet for vand afhænger af hvilken plante, det drejer sig om.

“Basilikum må man for eksempel aldrig vande oppefra. Den skal have vand nedefra, ellers kan den rådne. Det er godt at have en underskål, så planten selv kan suge vand.”

Husk gødning

Det er også altid godt at give sine planter næringsstoffer, for de skal have noget at leve af ligesom os mennesker, tilføjer hun.

“Planter skal for eksempel have kvælstof og fosfor, så husk at give planterne gødning.”

Nogle planter er nemmere at starte med end andre, hvis man selv vil prøve at så. Susanne Ogstrup foreslår, at man starter med karse indenfor.

Karse kan sås i savsmuld eller et stykke stof, hvor frøene lægges ovenpå, hvis man vil undgå vat. De skal vandes let. Materialet skal holde på vandet, så frøene holdes fugtige.

Planter har brug for lys

Og så skal man huske, at planter har brug for lys.

“Når du får en plante med fra supermarkedet, har den typisk haft optimale betingelser for at vokse og har fået lige præcis det lys, som den har brug.”

Man kan overveje at købe vækstlys, som optimerer plantevæksten. Det er lys, som har de helt rigtige spektre til planten.

“Man kommer også langt, hvis man placerer krydderurten ved vindueskarmen, men i vintermørket kan det nogle gange godt blive lidt for mørkt for planten,” siger Susanne Ogstrup.

Først publiceret: fredag 25. november 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.