Faglige Seniorer: Folkepensionen skal op
Mens inflationen buldrer derudaf, er folkepensionen i år kun steget 1,2 procent. Også i 2023 er der udsigt til, at folkepensionen udhules. Faglige Seniorer forslår en ny og mere retfærdig regulering.
Senest opdateret: mandag 23. januar 2023
I år er folkepensionen steget med 1,2 procent. Det svarer til 29 kroner om måneden samtidig med, at inflation og priser på varme og dagligvarer er eksploderet.
Beregninger viser, at folkepensionister har mistet op til 7 procent af deres købekraft.
folkepensionisterne kan se frem til endnu et år, hvor folkepensionen udhules, hvis der ikke bliver gjort noget nu.
Mette Kindberg, landsformand, Faglige Seniorer
”Det går ikke. Det er dybt uretfærdigt,” lyder det fra Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der med over 260.000 medlemmer er landets næststørste ældreorganisationen.
Faglige Seniorer foreslår, at måden folkepensionen reguleres på ændres.
To år gamle tal
I dag beregnes stigningen i folkepensionen på baggrund af tal for lønudviklingen for to år siden. Det skal fremover ske på baggrund af den forventede lønudvikling, foreslår Faglige Seniorer.
Samtidig foreslår Faglige Seniorer, at forskellen med lønningerne og pension i 2020 og 2022 bliver efterbetalt. Det skal ske i forbindelse med, at reguleringen af folkepensionen ændres.
Det drejer sig om et efterslæb på 3,1 procent, som skal udbetales til folkepensionisterne, foreslår Faglige Seniorer.
Endelig vil Faglige Seniorer have fjernet den såkaldte ”Mindreregulering” fra skatteaftalen i 2012 der betyder, at folkepensionens grundbeløb mister 0,75 procent i regulering. Den 10 år gamle Mindrereguleringen er med i forslag til finanslov for 2023, men det ønsker Faglige Seniorer nu bliver taget ud.
Fortsat brug for hjælpepakker
”Vi står i en krise, der rammer folkepensionisterne uforholdsmæssigt hårdt. Der er derfor brug for politisk vilje til ikke bare at lappe på problemerne, men mere grundlæggende at gøre op med den måde, folkepensionen reguleres på,” siger Mette Kindberg.
Hun mener, at det er ekstra vigtigt at en ny regering er opmærksom på, at den måde folkepensionen reguleres på, skaber en skæv økonomisk udvikling for seniorerne.
“For 2023 bliver folkepensionen reguleret med lønudviklingen fra 2021. Derfor stiger folkepensionen kun med 3 procent næste år, selv om lønningerne forventes at stige med over 5 procent – og priserne det samme. Så folkepensionisterne kan se frem til endnu et år, hvor folkepensionen udhules, hvis der ikke bliver gjort noget nu,” siger Mette Kindberg.
Faglige Seniorers landsformand understreger, at Faglige Seniorers forslag ikke ændrer på, at der fortsat er brug for politiske hjælpepakker til de mest udsatte folkepensionister i form af varmehjælp og ekstra ældrecheck.
Hent forslaget fra Faglige Seniorer HER (pdf)
Skal reguleringen af folkepensionen ændres?
Fakta: Ny regulering af folkepensionen
Faglige Seniorer har to forslag til ny regulering af folkepensionen samt forslag om at fjerne mindrereguleringen som følge af skatteaftalen fra 2012.
1. Forslag: Pensionerne skal i fremtiden reguleres på baggrund af den forventede lønudvikling.
I dag bliver folkepensionen reguleret efter den historiske lønudvikling. Pensionerne skal udskilles fra det såkaldte satsreguleringssystem og bestemmelserne om regulering i lov om social pension.
Reguleringen for det efterfølgende finansår fastsættes af finansministeren hvert år i august på baggrund af den forventede lønudvikling, som vurderes af et særligt løn- og pensionsnævn af uafhængige sagkyndige for eksmepel formandskabet for Det Økonomiske Råd.
2. Forslag: Ved overgangen til et nyt system for regulering af
folkepensionen fra 2023, skal forskellen mellem lønninger og pension i 2020 – 2022 efterbetales. Forskellen er på i alt 3,1 %.
Når vi ændrer reguleringen af folkepensionen fra historiske løntal til forventede løntal, opstår der et efterslæb, som er opbygget siden 2020. Derfor skal folkepensionen efterreguleres med 3,1 %, sådan at efterslæbet indhentes.
3. Forslag: Mindrereguleringen af folkepensionens grundbeløb på 0,75 % som følge af skatteaftalen i 2012 skal fjernes.
Endelig bør man politisk beslutte at fjerne den mindre regulering af bl.a. folkepensionens grundbeløb på 0,75 pct., som er indeholdt i forslag til finanslov for 2023.
Det er en beslutning, som rækker 10 år tilbage fra skatteaftalen i 2012, men som ikke har relevans med sigte på de udfordringer, som inflationen medfører i dag.
Først publiceret: tirsdag 13. december 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:42