40 procent af danske pensionister har i dag ikke anden indkomst end de offentlige pensioner og ATP.

Trods gigant-tab lover ATP: Din pension er sikret

ATP har tabt 64,4 milliarder kroner på sine investeringer og har et underskud på 56,8 millarder kroner for 2022. Men det rammer ikke din pension, lyder det.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Det koster ATP dyrt, at der sidste år var stor usikkerhed i verdensøkonomien.

ATP – der blandt andet udbetaler pension til danskerne – kom ud af 2022 med et gigantisk underskud på 56,8 milliarder kroner efter at have tabt lige så gigantiske 64,4 milliarder kroner på koncernens investeringer.

Pensionen er sikret

På trods af tabet på de mange milliarder er de pensioner, ATP har lovet, uændrede, og danskerne får udbetalt deres garanterede pensioner.

Fakta om ATP

ATP Livslang Pension er en lovpligtig pensionsordning for de fleste danskere. Ordningen giver en ekstra pension oven i din folkepension.

ATP-bidrag bliver betalt af din arbejdsgiver, kommune eller a-kasse.

Bidraget for en fuldtidsansat er 297,00 kroner om måneden (2024), hvor du betaler 99,00 kroner om måneden (2024), og din arbejdsplads betaler 198,00 kroner om måneden (2024).

Førtidspensionister, som har fået tilkendt førtidspension efter 1. januar 2003, er obligatorisk omfattet af ATP Livslang Pension. Du betaler 1/3, og staten betaler 2/3.

”ATP har haft et rigtigt svært år, hvor vi tabte mange penge i vores investeringsportefølje. Det ville vi gerne have været foruden, men 2022 var et udfordrende år for alle investorer,” siger Martin Præstegaard, der er administrerede direktør i ATP.

Efter år med høje afkast

Det negative resultat i 2022 kommer efter en årrække med høje afkast.

“Set over de seneste fem år – inklusiv 2022 – er det akkumulerede afkast i absolutte tal på 10 milliarder kroner om året i gennemsnit svarende til et tidsvægtet afkast på 6 procent årligt,” oplyser ATP i en pressemeddelse.

Grundtryghed på plads

På trods af det negative resultat i 2022 er grundtrygheden på plads, og der er ikke tvivl om de fremtidige udbetalinger til alle ATP’s medlemmer, forsikrer fra Martin Præstegaard.

”ATP udgør sammen med folkepensionen den bærende søjle i det danske pensionssystem. Vi udbetaler et fast beløb til alle vores medlemmer, når de rammer pensionsalderen, og den udbetaling ved medlemmerne, at de kan regne med livet ud,” siger han.

Vigtig for mange pensionister

40 procent af danske pensionister har i dag ikke anden indkomst end de offentlige pensioner og ATP.

“Vores udbetalinger er med andre ord enormt vigtige for mange tusinde pensionister i Danmark, og de må ikke svigte. Det gør de heller ikke, for vores afdækningsportefølje sikrer, at vi altid kan levere dét, vi har lovet medlemmerne,” siger Martin Præstegaard.

Læs årsrapporten for 2022 fra ATP her.

Hvad forventer du?

Tto du, at du får færre penge til rådighed i 2023. Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: torsdag 9. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.