Kvinder har 25 procent mindre stående på pensionsopsparingen end mænd, når de går på pension. "Urimeligt. Der bør være langt større fokus på at udjævne forskellene," mener Faglige Seniorer.

Ulighed: Kvinder halter bagefter i pensionsopsparing

Kvindernes internationale kampdag: Kæmpestor forskel på mænd og kvinders pensionsopsparing. Det giver en urimelig ulighed i seniortilværelsen, mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: mandag 11. marts 2024

Mange års lønforskel på et kønsopdelte arbejdsmarked har også resulteret i en kæmpestor forskel i pensionsopsparingen mellem mænd og kvinder, viser tal fra Danmarks Statistk.

Her fremgår det, at der en forskel på 25 procent på den pensionsopsparing, som Jørgen og Kirsten tager med sig som seniorer, når de siger farvel til jobbet.

Det er urimeligt, og der bør være langt større fokus på, at udjævne forskellene - også når de er pensionister.

Mette Kindberg, landsformand, Faglige Seniorer

De 65-69 årige mænd havde ved indgangen til 2022 en gennemsnitlig pensionsformue på 2.311.846 kroner.

For den samme aldersgruppe af kvinder var den gennemsnitlige pensionsformue på 1.731.836 kroner.

Altså en forskel på 580.010 kroner.

3 gode råd om opsparing

Tre gode råd til kvinder om pensionsopsparing:

1. Start så tidligt som muligt: Jo tidligere du begynder at spare op til din pension, desto bedre. Selv små indbetalinger kan give en stor forskel i det lange løb, når de investeres og samler renter over tid.

2. Tjek dine pensionsindbetalinger: Gå dine pensionsoplysninger igennem og tjek, om du indbetaler det samme som dine mandlige kolleger. Hvis ikke, kan du overveje at øge din pensionsopsparing for at indhente det tabte.

3. Få professionel rådgivning: Hvis du er usikker på, hvordan du bedst kan sikre din økonomiske fremtid, kan det være en god idé at få professionel rådgivning fra en pensionskonsulent eller en økonomisk rådgiver. De kan hjælpe dig med at forstå dine muligheder og vælge den bedste pensionsplan for dig.

Det svarer til, at kvinder har en fjerdedel mindre end mændene at gøre godt med i pensionisttilværelsen.

“Den økonomiske ulighed i løn mellem kvinder og mænd på arbejdsmarkedet fortsætter som en økonomisk ulighed som pensionister. Det er urimeligt, og der bør være langt større fokus på at udjævne forskellene  – også når de er pensionister,” siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der har 260.000 medlemmer over 60 år fra 18 forskellige fagforeninger.

Lang vej endnu

Mette Kindberg peger på, at det først og fremmest er op til parterne på arbejdsmarkedet at gøre op med løn- og pensionsuligheden.

“Vi kan glæde os over, at overenskomsterne i stigende udstrækning skaber mere lighed i forhold til barselsordninger. Og at ligestillingen er på vej i den rigtige retning. Men der er lang vej endnu,” siger hun.

“Mit bedste råd til kvinderne er at være mere opmærksomme på deres pensionsforhold, og at de selv forsøger at kompensere for de forskellige niveauer af indbetaling til pension. Det er for sent, når man har nået folkepensionsalderen,” lyder det fra Mette Kindberg.

6 fakta: Her er årsagerne

1. Samme indbetaling

Forskellen i pensionsopsparingen mellem mænd og kvinder skyldes ikke, at mænd indbetaler procentvis mere end kvinderne til pensionsordningerne. Det er stort set samme gennemsnitlige indbetaling på godt 11 procent.

2. Lav løn og barsel

Forskellen i opsparingen skyldes dels det kønsopdelte arbejdsmarked, hvor kvinder oftest har lavtlønsjob; dels det faktum at kvinder har mere deltidsarbejde og flere barselsperioder.

3. Kvinder indbetaler mindre

Lønforskellenen mellem mænd og kvinder er opgjort til 12 procent. Det giver også en  større forskel i pensionsformue. Mænd indbetaler i gennemsnit årligt 47.400 kroner til pensionsformuen om året, mens  kvinder indbetaler 38.700 kroner.

Forskellene i den opsparede formue bliver dermed  større og større over tid.

4. Mænd trækker sig senere

Der er også kønsforskelle, når det gælder tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Mænd trækker sig i gennemsnit 1,7 år senere tilbage end kvinderne. For mænd var den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder 67 år i 2021. Kvindernes tilbagetrækningsalder var på 65,3 år.

5. Færre kvinder arbejder efter pensionsalder

Flere mænd end kvinder fortsætter med at arbejde efter folkepensionsalderen. Blandt de 67-årige arbejdede over 31 procent af mændene, der var gået på folkepension, mens det kun var tilfældet for 17 procent af kvinderne.

 

6. Kvinder lever længere

Kvinderne lever i gennemsnit 3 år l længere end mændene. Det betyder, at de fleste pensionsordninger udbetaler mindre årligt til kvinderne.

Hvad kan der gøres?

Hvad kan der eftter din mening gøres for at udligne forskellen på kvinder og mænds pensionsopsparing?

Dit bud er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

 

 

 

Kvindernes internationale kampdag

Ideen om Kvindernes internationale kampdag blev fremsat på et stort kvindemøde arrangeret af Socialistisk internationale i København 26. og 27. august 1910. Kongressen blev afholdt i Folkets Hus på Jagtvej 69 på Nørrebro.

Dagen bruges til at fremhæve kvinders kampagner for ligestilling og til at skabe opmærksomhed omkring uligheder, som stadig eksisterer.

Kvindernes internationale kampdag markeres over hele verden og er blevet en global fejring af kvindernes kamp for ligestilling og rettigheder.

Først publiceret: tirsdag 7. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 11. marts 2024 kl. 12:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.