Senior mand får synsundersøgelse med apparat foran øjnene

Oplever du mere og mere at se "flyvende fnuller", kan det være en god ide at beskrive det for din optiker eller øjenlæge.

SynsTab brevkasse: “Jeg ser flyvende fnuller”

Inger synes ind i mellem der kommer nogle sorte ”fnuller” som flyver rundt foran hende i synsfeltet. Se svaret på Ingers spørgsmål fra fagspecialist Gitte Brink Kristensen fra Louis Nielsen.

Senest opdateret: tirsdag 14. marts 2023

Inger 61 år har fået synstest med sundhedsundersøgelse og nye briller for 4 måneder siden.

Hun er meget glad for sine nye briller og ser generelt godt, men hun synes ind i mellem der kommer nogle sorte ”fnuller” som flyver rundt foran hende i synsfeltet.

Nogle gange ser det også ud som mørkt spindelvæv. Det er ikke som sådan en gene i hverdagen, men hun undrer sig over hvad det er, for hun føler sig lidt skør og har ikke snakket med nogen om det.

Svar fra fagspecialist Gitte Brink Kristensen fra Louis Nielsen:

Inger er slet ikke skør. Der er faktisk rigtig mange i Ingers alder, som oplever det samme. Det er resultatet af en helt normal ændring af glaslegemet inde i øjet.

Gode råd og viden om synstab

Faglige Seniorer har samlet relevant viden til seniorer med begyndende synstab på hjemmesiden synstab.dk.

Her kan du få svar på dine spørgsmål om øjensygdomme og symptomer. Du får også masser af information om dine rettigheder i forhold til øjensygdomme samt tips og tricks til at indrette hjemmet, motionere og bruge digitale hjælpemidler.

Synstab er et samarbejde mellem Faglige seniorer og Dansk Folkehjælp og er støttet af Veluxfonden.

Glaslegemet ligger bag øjets linse og foran nethinden og udfylder således rummet inde i midten af øjet. Glaslegemet har en geleagtig substans og er hæftet til det indre øje flere steder.

Med stigende alder forandrer glaslegemet struktur fra klar og fast til mere flydende form med uklarheder i. Det er uklarhederne, man kan se ”svømmer” rundt i ens synsfelt, når øjet bevæges.

Det er endnu tydeligere, hvis man ser på en hvid væg eller kigger op i den klare blå himmel.

Forandringen af glaslegemet foregår som regel fredeligt. men glaslegemet vil på et tidspunkt falde sammen og kaldes også glaslegemesammenfald. Dette sker typisk efter 55-års alderen, og de ”flyvende fnuller”, skygger eller ”spindelvæv” kan pludseligt tage til – eventuelt sammen med lysglimt.

Igen går dette som regel fredeligt for sig, men nogle kan opleve de flyvende skygger som meget forstyrrende og med kraftige lysglimt i forbindelse med at glaslegemet kan hive lidt i nethinden, når det falder sammen.

Oplever man lysglimt, skal man derfor alligevel tage det alvorligt, da der her kan være risiko for nethindeløsning. Tag her kontakt til øjenlæge eller eventuelt optiker, hvis det er svært at få tid hos øjenlægen.

Har du et spørgsmål til dit syn?

Klik dig videre til brevkassen på synstab.dk og få svar fra ekspert

Først publiceret: tirsdag 14. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 14. marts 2023 kl. 12:31

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.