Skattestyrelsen havde pålagt kvinde, at hun skal betale skat af flere mindre beløb, som hun har hævet på sin indlånskonto i banken. Den afgørelse er nu omstødt.

Pensionist vinder strid: Skal ikke betale skat to gange af hævede penge

Skattestyrelsen bøjer sig og giver 70-årig fuldt medhold, så hun slipper fri af restskat. Det sker kort efter, at Faglige Seniorers nyhedsbrev omtalte, hvordan hun var blevet straffet for at have hævet kontanter og først brugt dem lidt senere

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

En pensionist slipper for at betale restskat af en samlet indtægt på 113.000 kroner Hun undgår også at skulle betale yderligere et større beløb i renter og rykkergebyrer.

Den 70-årige fra Brøndby Strand har vundet en strid med Skattestyrelsen. Myndighederne mente, hun havde håndteret sorte penge.

Kvinden fik hjælp fra statsautoriseret revisor Inge Nilsson, der er direktør i og ejer af firmaet SkatteInform. Hun klagede på pensionistens vegne.

6 om kontanter

1.  Med et stort kontantbeløb i tasken eller dit hjem risikerer du indbrud eller røveri.

2.  Der findes mange alternativer til kontanter.

3.  Undersøg hvor meget din indboforsikring dækker ved tyveri og lignende, ofte er kontanter kun begrænset dækket.

4.  Hvis du overvejer at lægge et større kontantbeløb i din bankboks, så skal du huske at undersøge, om det er ok.

5.  Banker er forpligtede til at overvåge transaktioner. Du kan derfor opleve, at banken kontakter dig med spørgsmål, når du hæver kontanter. Hvidvaskloven forpligter også banker til at indberette mistænkelige transaktioner til myndighederne

6.  Hvis du rejser over den danske grænse, må du maksimalt medbringe et beløb, der svarer til 75.000 kr. – uanset hvilken valuta der er tale om.

Kilde: Jyske Bank

Faglige Seniorers nyhedsbrev omtalte sagen i marts, og artiklen gav mange reaktioner på Facebook og andre steder. Fem dage senere modtog kvinden et brev fra Skattestyrelsen om, at hun får fuldt medhold.

”Skattestyrelsens måde at håndtere denne sag på er helt urimelig. Det burde ikke kunne ske,” siger statsautoriseret revisor Inge Nilsson.

Sådan skete det

Kvinden fik sidste sommer pludselig besked om, at Skattestyrelsen havde hævet hendes indkomst for fire år tilbage i tiden. Det gjaldt perioden 2016-2019.

Hun arbejdede da på plejehjem og tog ekstra timer. Lønnen blev helt normalt beskattet, og kvinden sparede en smule op på en konto.

Med mellemrum hævede hun lidt penge. Dem vekslede hun nogle dage senere til udenlandsk valuta, som hun sendte til familie i Afrika. Helt lovligt.

Følg historien i nyhedsbrevet

Du kan følge historien i Faglige Seniorers nyhedsbrev, der udkommer hver onsdag morgen. Nyhedsbrevet er gratis.

Tilmeld dig her. Du er samtidig med i konkurrencen om brunch for to.

Men Skattestyrelsen fik øje på hende ved en kontrol på vekselkontoret. Ved at hun havde haft kontanterne liggende hjemme nogle dage, opstod der mistanke om, at det kunne være sorte penge. Og så krævede Skattestyrelsen skat af de allerede beskattede penge.

”Kvinden havde med sin lille pension ingen muligheder for at betale kravet. Hun kunne være endt i gældsfængsel resten af sit liv,” fortæller Inge Nilsson.

Hjælp fra ekspert

Pensionisten anede ikke, hvad hun skulle gøre, da hun fik kravet fra Skattestyrelsen. Ad omveje kom hun i kontakt med statsautoriseret revisor Inge Nilsson fra firmaet Skatteinform i København.

Revisoren syntes, at kvinden havde fået en helt urimelig behandling. Derfor påtog hun sig at hjælpe uden honorar.

”Det har været vanskeligt at få Skattestyrelsen til at se på sagen igen. Men til sidst lykkedes det. Og heldigvis med et godt resultat,” siger Inge Nilsson.

Læs også hos SkatteInform: Urimelig og urigtig beskatning af pensionist

Kontrol af pengeoverførsler

Skattestyrelsen driver en særlig kontrolenhed for pengeoverførsler. Den ligger i Aarhus og ser navnlig på internationale transaktioner.

Ifølge Skattestyrelsen opdages der mange uregelmæssigheder. Det giver store ekstra betalinger til skattevæsenet.

Men somme tider går kontrolenheden altså for vidt. Det viser sagen med pensionisten.

Skattestyrelsen har tidligere oplyst, at de ingen mulighed har for at kommentere den konkrete sag.

Læs også pressemeddelelse: Skattestyrelsens kontrol af internationale pengeoverførsler rammer plet i fire ud af fem sager

MobilePay kontrolleres også

Det er ikke kun internationale pengeoverførsler, som skattemyndighederne holder øje med. Skattestyrelsen har i flere omgange også tjekket visse transaktioner via MobilePay.

Det sker, hvis der er mistanke om, at overførte beløb er betaling for sort arbejde. Kontrollen skal hindre, at enkeltpersoner snyder med skat og moms ved at bruge den private MobilePay til at modtage betalinger.

Skattestyrelsen oplyser ikke selv, at det er MobilePay, de har kontrolleret, men fortæller kun, at det er en digital betalingstjeneste. Men MobilePay bekræfter selv, at de har været udtaget til tjek.

Læs også pressemeddelelse: Skattestyrelsen kontrollerer igen pengeoverførsler via digital betalingstjeneste 

Sådan gør MobilePay

MobilePay understreger, at de kun udleverer data til Skattestyrelsen, hvis de får pålæg om det. Og det er meget langt fra alle transaktioner, som MobilePay sender videre til skattemyndighederne.

Men det kunne for eksempel være data om personer med mange identiske indgående betalinger og en samlet årlig indbetaling på et ret højt niveau. Altså noget der kunne give mistanke om sort arbejde.

Først publiceret: tirsdag 18. april 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.