Mandlige medlemmer og ansatte i fagbevægelsen har oplevet grænseoverskridende og krænkende adfærd fra Lizette Risgaards side. Pressefoto: Jesper Ludvigsen/FH

Lizette Risgaard trækker sig som FH-formand

Efter flere dages stor uro i fagbevægelsen og anklager om grænseoverskridende adfærd trækker FH's formand sig. Fungerende FH-formand: Stor respekt for beslutningen.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Lizette Risgaard trækker sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det skriver hun på Facebook søndag morgen.

“Kampen for et mere retfærdigt arbejdsmarked – særligt for dem, der ikke råber højest eller har adgang til mikrofonerne på TV – har altid været det vigtigste for mig. Altid!

Det siger FH

Søndag morgen var der indkaldt til et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde i Fagbevægelsens Hovedorganisation, hvor forretningsudvalget blev orienteret om, at Lizette Risgaard har trukket sig som FH-formand.

Det sker på baggrund af de historier, medierne har beskrevet de seneste dage, hvor en række personer har henvendt sig til Berlingske og Ekstra Bladet og fortalt, at de har oplevet, at Lizette har opført sig upassende.

"Det har været nogle hårde døgn for os alle, og jeg er, som så mange andre, naturligvis meget berørt af situationen. Jeg har stor respekt for Lizettes beslutning. Jeg er helt enig med hende, når hun siger, at hun ikke ønsker at stå i vejen for FH og hele fagbevægelsen, siger Morten Skov Christiansen, fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, og fortsætter:

"Den eksterne advokatundersøgelse er sat i værk. Der er behov for en grundig undersøgelse, der udføres respektfuldt og ordentligt.

Og så vil jeg prøve at se lidt fremad, og jeg glæder mig rigtigt meget til at komme rundt i landet i morgen til 1. maj arrangementer. Forude venter store, vigtige politiske dagsordener for lønmodtagerne," siger Morten Skov Christiansen.

For mig har det også altid været afgørende, at fagbevægelsen og vores kamp står forrest. Men nu kan jeg konstatere, at de oplysninger, som bliver spredt fra flere sider, står i vejen for den kamp.

Derfor har jeg besluttet at trække mig som formand for FH. Det har været én af de sværeste beslutninger i mit liv,” skriver hun.

Hele sagen begyndte torsdag aften, hvor flere medier bragte artikler om unge mænd, der berettede om grænseoverskridende og upassende oplevelser med Lizette Risgaard.

Flere havde blandt andet oplevet at blive taget bagpå af Risgaard.

Krisemøde

FH-formanden indkaldte selv til et krisemøde i FH’s forretningsudvalg. Det består af i alt 25 repræsentanter fra forskellige forbund under FH.

Her blev det efter et par timer meldt ud, at der igangsættes en advokatundersøgelse af Lizette Risgaard. Men hovedpersonen selv mente godt, at hun kunne fortsætte som formand.

Det fik en række forbund til at trække støtten til hende, herunder HK.

Det fik Lizette Risgaard til i en mail at gå på orlov. Ifølge TV 2 skrev hun blandt andet i mailen:

“Jeg kan konstatere, at flere af jer (forbundsformænd, red.) enten har haft eller har møder med jeres organisationer, og at flere af jer allerede har meddelt, at I ikke venter på resultatet af undersøgelsen, som vi ellers aftalte på FU-mødet i morges (fredag, red.).

Dermed kommer jeg jo til at stå i vejen for vores meget vigtige arbejde, både 1. maj og indtil undersøgelsen er færdig. Derfor træffer jeg nu beslutning om at gå på selvvalgt orlov, indtil resultatet af advokatundersøgelsen foreligger.”

Ingen tillid

Men orloven var ikke nok til at dæmpe gemytterne.

Lørdag meddelte flere forbund, herunder HK’s formand, Anja C. Jensen, at de – orlov eller ej – ikke har tillid til Risgaard.

Det satte gang i et krisemøde i forretningsudvalget i FH lørdag eftermiddag. Det sluttede ved midnat uden en afklaring på Lizette Risgaards fremtid.

Den er Risgaard så selv kommet med søndag morgen.

Skuffet

Hun skriver på Facebook, at man “altid bør behandle sager som disse grundigt og sagligt – uanset hvem sagen omhandler, eller hvad sagen drejer sig om”.

“Ikke afsige en hurtig dom baseret på avisskriverier, rygter eller folkestemningen på sociale medier.

Derfor var det også rigtigt af forretningsudvalget at igangsætte en advokatundersøgelse, skriver hun.

Aftaler er jo som regel noget, vi sætter højt i fagbevægelsen. Men allerede fredag eftermiddag stod det klart, at hverken aftaler eller fortrolighed betyder det samme for alle. Det er jeg utrolig skuffet over.”

Læs Lizette Risgaards opslag på Facebook HER

 

Først publiceret: søndag 30. april 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.