Fagbevægelsen fejrer 1. maj - men uden socialdemokratiske talere.

1. maj: Sammenhold og røde pølser – uden S

Fagforeningerne fejrer arbejdernes internationale kampdag landet over. Men de fleste steder uden talere fra regeringspartiet Socialdemokratiet.

Senest opdateret: tirsdag 2. maj 2023

Traditionen tro bliver arbejdernes internationale kampdag 1. maj fejret med festtaler, faner og røde pølser landet over.

Men i år bliver mange af fagforeningernes og Fagbevægelses Hovedorganisations 1. maj møder uden deltagelse af talere fra regeringspartiet Socialdemokratiet.

Årsagen er regeringens afskaffelse af store bededag, der har skabt bitterhed på fagforeningskontorerne og blandt medlemmerne.

“Vi kan ikke først demonstrere imod nedlæggelsen af store bededag og så bagefter sige: Kom ind og fest sammen med os. Derfor har vi taget beslutningen om ikke at have socialdemokratiske politikere blandt talerne, siger Kim Houborg fra FH Sønderjylland til TV2.

Ikke tillid til politiske system

På Fyn siger FH også nej til Socialdemokratene og andre partier:

“Nej tak, til politiske taler i år, 1. maj. Vi har ikke tillid til det politiske system, så længe der ikke er en fælles enighed om at vi ikke kan eller skal  blande politiske beslutninger ind i den danske model,” lyder det fra Helle Nielsen, der er formand for FH Fyn

I alt har 16 ud af 17 FH-afdelinger landet over besluttet af fejre 1. maj uden en socialdemokrat på talerstolen.

Vil man alligevel gerne høre en socialdemokrat, så holder Socialdemokratiets lokale partiforeninger landet over 1. maj-møder, som “man plejer”.

Vil du fejre 1. maj på mandag, så tjek din lokale fagforenings hjemmeside.

Her kan du se, hvor du kan opleve talere fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

I Fælledparken i København afløser Ditte Gottlieb Bredahl, formand for HK Kommunal Hovedstaden, Lizette Risgaard som hovedtaler.

Hvad mener du?

Skal du fejre 1. maj – og hvad mener du om, at talere fra Socialdemokratiet er udelukket fra de fleste fagforeningers arrangementer?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: tirsdag 25. april 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. maj 2023 kl. 16:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.