Binding og opsigelse er to forskellige vilkår. Vælger du forkert, kan det koste dyrt at hæve pengene - eller lang tid, før du kan få dem udbetalt.

Pas på ved opsparing: Pensionist kan først få 740.000 kroner om tre år

Pensionist er kommet i klemme, fordi hun troede, hun havde bundet et beløb på en konto i tre år, men i virkeligheden havde hun indsat med tre års opsigelse. Nu skal hun betale højt gebyr for at få pengene fri.

Senest opdateret: tirsdag 16. maj 2023

Flere og flere banker frister med forhøjede renter på indlån. Men en kvindelig pensionist advarer nu om, at det er vigtigt på forhånd at se betingelserne grundigt igennem.

Hun indsatte for knap tre år siden 740.000 kroner på en konto i Facit Bank. Hun regnede med, at hun bandt pengene i tre år, og at de så derefter automatisk kom fri.

Men det gør de ikke. Kontoen har nemlig ikke tre års binding, men en opsigelsesperiode på tre år.

Det betyder, at hvis hun opsiger nu, skal hun vente tre år på at få beløbet.

Hun kan også bede om at få dem her og nu, men så skal hun betale et gebyr til banken på over 40.000 kroner.

Klage til ankenævn

Kvinden har klaget til Det finansielle ankenævn. Hun synes, det er underligt, at hun skulle have sagt pengene op, dagen efter de var indsat, hvis hun skulle have dem fri efter tre år.

”Banken veksler på sin hjemmeside mellem at skrive om, at beløb er bundet i tre år, eller at der er opsigelse på tre år. Det er meget forvirrende,” mener pensionisten.

Hun fortæller, at hun på blandt andet Trustpilot kan se, at andre kunder er utilfredse med det samme.

Bankens forklaring

Bankdirektør Jesper Lyhne fra Facit Bank kender ikke det konkrete tilfælde. Men han siger, at betingelserne fremgår klart af aftalerne.

”Vi har ved samtaler med kunder også prøvet at være omhyggelige med at forklare vilkårene. Vi har instrueret vores medarbejdere om, at de ved en opsigelsesperiode på for eksempel tre år skal sige til kunderne, at de skal opsige med det samme, hvis de vil have beløbet fri efter tre år,” siger Jesper Lyhne.

Han tilføjer, at kunderne har haft en fordel ved en lang opsigelsesperiode. Det har nemlig været med variabel rente, og den er steget betydeligt det sidste års tid. En konto med tre års opsigelse oprettet i foråret 2020 er steget fra 0,4 procent i rente til i dag 3,6 procent.

”Ved binding over en periode er renten fast. Og rentesatsen var meget lav for tre år siden,” siger Jesper Lyhne.

Anden kunde opsagde

Bankdirektøren forklarer, at kunder har forskellige ønsker. Nogle foretrækker en binding over en periode til en fast rente. Andre ønsker variabel rente, og det er så med en opsigelsesfrist.

”Jo længere opsigelsesfrist des højere er den variable rente her og nu. Ved binding stiger renten også, jo længere pengene låses fast.”

Faglige Seniorers nyhedsbrev har været i kontakt med en anden kunde, der havde indsat et beløb i Facit Bank med tre års opsigelse. Han kan se, at han opsagde pengene få dage efter de blev sat ind, så de kommer fri efter tre år.

Men han kan ikke huske, om det var en rådgiver i banken, der opfordrede ham til at gebærde på den måde.

Højst 740.000 kroner i samme bank

Pengeinstitutter kan gå konkurs. Men indskud på konti op til 100.000 euro er dækket af Garantiformuen. Det svarer til cirka 740.000 kr.

Derfor er den generelle anbefaling til personer, at de ikke skal have samlede indlån på mere end 740.000 kroner i den samme bank. Skal de placere mere, er det sikrest at fordele på flere banker.

Facit Bank har valgt en særlig tilgang. Hver kunde kan simpelt hen maksimalt indsætte 740.000 kroner, og den grænse kan heller ikke overskrides ved at oprette flere konti.

 

Først publiceret: mandag 8. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 16. maj 2023 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.