Det er ikke nok at sætte radiatoren på nul. Du skal indstille varmeanlægget til sommerdrift og slukke for cirkulationspumpen. Og det tager kun få minutter.

Sluk for varmen: Derfor er det ikke nok at skrue radiatoren i bund

På få minutter og med en minimal indsats kan du skære flere hundrede kroner af varmeregningen i sommermånederne.

Senest opdateret: tirsdag 28. maj 2024

Sommeren luner dejligt på energiregningen. Især hvis du slukker helt for varmen. Og med det menes ikke blot at skrue alle radiatorerne i huset ned på nul.

Du må i stedet finde manualen til dit varmeanlæg frem og indstille det til sommerdrift. Gør du ikke det, står det og sluger unødig energi.

“Det er som at have en bil holdende i tomgang. Så er det bedre at spare penge, mindske CO2 og nyde sommeren,” siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

Sommerdriften sparer dig årligt mellem 600 og 800 kroner, hvis du har fjernvarme eller varmepumpe, mens besparelsen løber op i omkring 1700 kroner, hvis du har olie- eller gasfyr.

Gå ikke glip af besparelsen

De penge er der dog en hel del af os, der går glip af, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Energistyrelsen. Faktisk er der op mod 210.000 husstande, der har anlægget kørende hele sommeren.

På landsplan svarer det sammenlagt til en besparelse på flere hundrede millioner kroner, der går tabt. Men med en minimal indsats kan du få andel i de penge, forsikrer Matilde Grøn Bjørneboe.

“Det er rimelig nemt. Det er ofte blot en enkelt lille kontakt, som du skal dreje på, og så er det gjort. Du skal bare lige finde ud af, hvilken kontakt det er,” siger hun.

Hvordan du helt konkret indstiller til sommerdrift, afhænger af, hvilken type varmeanlæg du har. Er du i tvivl, har Energistyrelsen samlet en række guides på hjemmesiden sparenergi.dk. De viser, hvordan du bærer dig ad.

Sådan gør du

“Ellers kan du kigge i manualen til varmeanlægget eller slå det op på nettet,” tilføjer Matilde Grøn Bjørneboe.

Når det er lykkes dig at dreje på den rigtige kontakt, råder hun dig til at skrue termostaterne helt op på alle hjemmets radiatorer.

“Når termostaten er skruet helt ned, risikerer du, at den sætter sig fast hen over sommeren. Samtidig er det en måde at sikre, at du har sommerlukket for varmeanlægget.”

Som udgangspunkt anbefaler Matilde Grøn Bjørneboe, at du har varmeanlægget stående på sommerdrift fra midten af maj og frem til oktober. Perioden afhænger dog altid af vejret.

“Når huset begynder at føles koldt, tænder du for det igen. Det er væsentligt nemmere at huske end at sætte det på sommerdrift,” siger hun.

Så mange penge kan du spare

* Sætter du varmeanlægget på sommerdrift, kan du overordnet set spare op mod:

* Oliefyr: 1700 kroner.

* Naturgas: 1300 kroner.

* Træpillefyr: 1100 kroner.

* Luft til vand varmepumpe: 800 kroner.

* Fjernvarme: 700 kroner.

* Jordvarme: 600 kroner.

Kilde: Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk.

Først publiceret: onsdag 17. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 28. maj 2024 kl. 08:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.