Historien om Ib Antoni er fortællingen reklametegneren, der var med til at sætte Danmark på verdenskortet med sit kreative sind og en spidset blyant.

Vind bogen: Manden der tegnede Danmark

Vi kender hans plakater med farvestrålende Tivoli-lamper og den ikoniske klovn Charlie Rivel. Men få kender manden bag. Nu kan du vinde en flot illustreret bog om reklametegneren Ib Antoni.

Senest opdateret: tirsdag 13. juni 2023

Han var manden, der med et skarpt sind og en spids blyant var med til at sætte Danmark på verdenskortet, men alligevel er det de færreste, der kender ham.

Hans værker var fast inventar, når Udenrigsministeriet, Turistrådet og Landbrugets Afsætningsråd arrangerede fremstød for danske varer, dansk kultur og dansk eventyrlighed i udlandet, og han blev ofte hyret i forbindelse med royale events.

Reklametegner på museum

Ib Antoni (1929-1973) døde på toppen af sin karriere som verdenskendt reklametegner ”Den store dansker”.

I 50-året for Antonis død viser Københavns Museum en udstilling, der går bag om mennesket Ib Antoni og hans samtid. Her er både kendte værker, samt aldrig tidligere udstillede originale tegninger og designs, der var med til at sætte Danmark og danske produkter på verdenskortet.

Udstillingen er den første af sin slags, som ikke bare viser et bredt udsnit af Ib Antonis produktion af plakater og designs, men også kunstnerens proces i form af skitser og rentegninger, foruden breve og genstande fra gemmerne, der lukker dig mere ind i gåden om, hvem manden bag værkerne var.

Udstillingen vises frem til 31. oktober.

Københavns Museum har adresse i Stormgade 18, København.

Læs mere om udstillingen HER.

“Det er simpelthen så vildt at tænke på, at historien om Ib Antoni var gået i glemmebogen. Dels fordi han levede et helt utroligt liv, men også fordi han reelt var en af Danmarks største og internationalt anerkendte plakatkunstnere”, fortæller Sara Alfort, der har været vidt omkring i sin research om Danmarks hoftegner.

Ikoniske plakter

Vi kender hans plakater med farvestrålende Tivoli-lamper, den ikoniske klovn Charlie Rivel og den marcherende livgarder med sin gigantiske bjørneskindshue, der huser en lille fuglerede på toppen. Han tegnede også for både danske virksomheder som Carlsberg og Tuborg og udenlandske virksomheder som Life Magazine, Shell og Unicef.

Nu fortælles historien om en af verdens mest eftertragtede reklametegnere, der i løbet af sit korte og intense liv blandt andet tegnede for et af New Yorks største reklamebureauer på Madison Avenue som en af de såkaldte Mad Men og blev verdensberømt.

Netop fordi hans plakater var – og stadig er – med til at skabe den danske fædrelandsfortælling om det lille eventyrland med læskende øl, kvalitetsost og ikoniske møbler, der åbnede op for masseturismen, og som stadig tiltrækker besøgende fra hele verden.

Forfatter på detektivjagt

Gennem forfatter og journalist Sara Alforts omfattende detektivjagt optrevles den ualmindeligt produktive kunstners liv, der fører fra barndomsbyen Esbjerg til hans møder med prinser, prinsesser, konger og dronninger fra hele verden.

Jagten fører til den svenske prins Bertil Bernadotte, schlagerdronningen Gitte Hænning, den danske ambassadør i Washington og datteren af Antonis verdensberømte ven, entertaineren Victor Borge – for blot at nævne nogle få.

Se kortfilm om Ib Antoni (Artiklen fortsætter efter videoen)

Du kan vinde bogen

Bogen “Manden der tegnede Danmark” er udkommet på forlaget Turbine og koster 399,95 kroner. Bogen kan købes her.

Forlaget Turbine og Faglige Seniorer har sammen udloddet 3 eksemplarer af bogen i konkurrencen.

Vindere er Birte Bergen, Ålbæk, Erik Tange, Brøndby og Svend Hansen, Esbjerg V.

Først publiceret: fredag 2. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. juni 2023 kl. 13:02

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.