Pensionist påkørt af flugtbilist: Hun får erstatning fra særlig pulje
Har du været udsat for et uheld, hvor en bilist stikker af eller ikke er forsikret, kan du alligevel få erstatning. Ny dom i Højesteret viser, at næsten ukendt ordning har en vidtgående dækning. Se hvordan du anmelder skade.
Senest opdateret: torsdag 3. august 2023
En pensionist kører ligeud på sin cykel i et vejkryds i Farum. En bilist skal svinge til højre og overser hende. Hun vælter af cyklen, brækker sin hofte og får andre skader.
Men bilisten forsvinder omgående fra stedet, uden at kvinden eller vidner får noteret nummerplade.
Sådan anmelder du skade
Enhver kan selv anmelde skade efter uheld med for eksempel en flugtbilist til "Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring", DFIM.
Pensionisten kunne dermed være endt på herrens mark med at få erstatning for ødelagt cykel og skader på helbredet. Men hun reddes af en særlig ordning, som er forholdsvis ukendt.
Folketinget har ved lov pålagt forsikringsbranchen at danne en særlig garantifond. Den håndterer skader forårsaget af ukendte og uforsikrede motorkøretøjer.
Puljen behandlede i 2022 i alt 440 sager. De involverede modtog samlet knap 30 millioner kroner i erstatning. Det kan være for mén, invaliditet, svie og smerte og ødelagte ting.
Kamp for dækning
Garantifonden hører under Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring, DFIM. Men ligesom forsikringsselskaber betaler den ikke bare erstatning uden videre. Somme tider skal der en kamp til
I en anden aktuel sag har foreningen endda gjort rigtig meget for at undgå at skulle dække et uheld.
her blev en mandlig cyklist kørt ned i en højresvingsulykke i Ringsted.
I byretten i Roskilde blev garantifonden dømt til at betale erstatning. Men fonden ankede til landsretten, hvor den også blev dømt til at betale.
Derefter søgte fonden om lov til at anke til Højesteret. Det lykkedes. Men nu har Højesteret også dømt puljen til at betale erstatning til manden.
Sådan foregik det i Ringsted
Ved ulykken i Ringsted var der det særlige, at den kvindelige bilist faktisk stoppede. Hun forsøgte i flere omgange at give sit navn og telefonnummer til cyklisten.
Langt færre uforsikrede køretøjer
Udgifterne til erstatning for skader forvoldt af motorkøretøjer dækkes blandt andet af et særligt gebyr. Det betales af de bilister, som ikke har tegnet lovpligtig ansvarsforsikring for deres køretøj, for eksempel bil, motorcykel eller knallert.
Forsikringsselskabernes registre over forsikrede biler samkøres med Motorregistrets nummerpladefortegnelse, og så kan man se, hvem der ikke har oprettet ansvarsforsikring.
Det koster 250 kroner om dagen at køre uden ansvarsforsikring. Det er langt dyrere end at tegne forsikring.
Derfor er antallet af uforsikrede biler også faldet fra 50.000 til 10.000 de sidste fem år.
Dagsgebyret på 250 kroner blev indført ved lov i januar 2019.
Men han var sur og vred over, at hun havde kørt ham ned. Han nægtede at modtage oplysninger og bad hende forsvinde. Han regnede også med, at hans skader var ubetydelige.
Senere fandt han ud af, at han var mere medtaget. Han fortrød, at han ikke havde fået oplysninger om bilisten, og så anmeldte han til DFIM
Men foreningen afviste hans anmeldelse, fordi han jo havde fået tilbudt oplysninger om, hvem bilisten var – og derfor var det ikke et ukendt køretøj, sagde de.
Men nu har både byret, landsret og Højesteret sagt, at det var forståeligt, han opførte sig, som han gjorde i denne sag. Dermed var det et ukendt køretøj – og med ret til erstatning.
Se hele dommen fra Højesteret HER
Ukendte hunde, heste og både
Der findes også garantifonde for andre ukendte eller uforsikrede skadevoldere. Det er dels hunde, dels heste og dels speedbåde og vandscootere.
Enhver kan selv anmelde for eksempel en flugtbilist til DFIM. Det gøres på foreningens hjemmeside.
Påkørtes egen ulykkesforsikring, bilforsikring eller anden forsikring kan eventuelt også bistå med håndteringen. Alle har en interesse i, at den rette part kommer til at betale erstatningen.
Har du været udsat for uheld, hvor skadevolderen stak af?
Hvad har du været udsat for?
Har du været udsat for uheld, hvor skadevolderen – for eksempel en billist eller hundeejer – efterfølgende stak af eller ikke var forsikret?
Fortæl om din oplevelse på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: lørdag 3. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:00