Selv om mand og kone kan have samme ulykkesforsikring, kan forsikringen være dyrere for den ene, hvis hun er folkepensionist og han arbejder.

Forsikringsselskab kræver forhøjet betaling fra seniorer

Mange forsikringsselskaber giver rabat til ældre, men det er omvendt hos Tryg, hvor nogle efterlønsmodtagere og folkepensionister skal betale mere end kontoransatte for ulykkesforsikring. Tjek priserne hos selskaberne.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Seniorer kan tjene penge ved at holde øje med deres præmie på ulykkesforsikring. Nogle selskaber sætter prisen op, når folk når til en bestemt alder, for eksempel 60 år.

Andre øger præmien, når forsikringstageren holder op med at arbejde og går på efterløn eller folkepension.

Det opdagede en senior, da han ville ændre på sin forsikring hos Tryg.

Han og hans jævnaldrende kone har ulykkesforsikringer med samme dækninger. Men hans kone skulle betale cirka 200 kroner mere om året, fordi hun er folkepensionist, og han stadig arbejder på kontor.

Forsikringsoplysningen fortæller, at selskaberne selv frit bestemmer præmier og vilkår. Men seniorer afgør også selv, hvem de vil tegne forsikringer hos. De kan tjekke og sammenligne selskabernes priser på Forsikringsguiden.

Andre selskaber tager også ekstra

Priserne kan godt variere meget mellem selskaberne. Alene derfor er det godt at undersøge præmierne.

Nogle selskaber tager den samme pris for pensionister som for ”kontorarbejdere”. Men blandt andre Topdanmark tager ligesom Tryg en højere præmie.

Det antyder et tjek på Forsikringsguiden foretaget af Faglige Seniorers redaktion.

Konsulent Ole Vidstrup fra Forsikringsoplysningen siger, at selskaberne selv vurderer forskellige gruppers risiko for at komme til skade og dermed priserne. Efterlønsmodtagere og pensionister færdes måske i trafikken i den tid, hvor en kontoransat sidder på sit kontor.

”Kontorarbejde er noget af det mindst risikable, der findes. Nogle selskaber tager måske også højde for, at ældre kan have dårligere syn eller dårligere balance og derfor nemmere kan komme til skade. Det kan også spille ind, at hvis en ældre falder, så kan der være større fare for, at det fører til varigt mén, end hvis en 25-årig snubler,” siger Ole Vidstrup.

Rabat er lovligt

Seniorer får rabatter mange steder i samfundet. Det er forsikringsselskaber også fuldt berettigede til at give. De kunne godt sætte præmien lavere for seniorer, selv om aldersgruppen måske befinder sig i en lidt højere risikoklasse. Det bekræfter Ole Vidstrup.

”Der er fri konkurrence. Alle selskaber har deres egne tariffer,” siger Ole Vidstrup.

Chefkonsulent Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen tilføjer, at priserne for ulykkesforsikring varierer efter forsikringstagerens beskæftigelse. Personer med et risikofyldt job kan derfor opleve, at deres præmie falder, når de stopper med at arbejde.

”Ældre kan beskæftige sig med i princippet alt muligt hele dagen. Derfor sætter nogle selskaber deres risiko højere end for eksempel kontoransatte. Det gør selskaberne ud fra deres egne statistikker over ulykker,” fortæller Anja Lintrup Sørensen.

Selskabernes svar

Pressechef Susanne Lindhage fra Tryg siger, at en pensionist godt kan opleve at få en højere pris end en kontoransat, fordi pensionisten statistisk set udgør en større risiko.

”Det kan der være mange årsager til. Sammenligner man kontorarbejde med livet som pensionist, så er den, der arbejder på kontor, sandsynligvis mindre fysisk aktiv i hverdagen end en pensionist, der har flere timer til rådighed til aktiviteter, hvor han eller hun kan få skader, for eksempel i forbindelse med havearbejde og fysiske aktiviteter,” siger Susanne Lindhage.

Topdanmark oplyser, at selskabet prissætter efter den enkelte kundes risikoprofil og ønsker til dækningen. Det betyder ifølge Topdanmark, at der kan være prisforskelle, eksempelvis fordi den gennemsnitlige skade er mindre for kontoransatte.

Hvad har du oplevet

Hvad er dine erfaringer med forsikringer, hvis du er gået på efterløn eller pension? Har det overhovedet været et problem?

Del dine erfaringer eller kom med din mening på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 1. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.