Flytte- og opbevaringsvirksomheden Boxit oplever, at flere seniorer opmagasinerer ting fra boligen, der ikke er plads til, når de flytter fra noget større til noget mindre.

Seniorer flytter og opbevarer i depotrum: Det skal du gemme

Hvert år stiger andelen af seniorer, der vil flytte, og mange drømmer om en mindre bolig. Det brandvarme boligmarked har gjort drømmen til virkelighed for mange og skabt et større behov for opmagasinering.

Senest opdateret: onsdag 23. februar 2022

Hver fjerde 52-62-årige overvejer at flytte inden for de næste fem år, og helst til en mindre bolig.

Det viser seneste undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd 2019.

Men siden da har corona gjort sit indtog, og der gik nærmest ild i boligmarkedet med hele fem procent flere handler sidste år, som dermed trumfede det ellers rekordsættende 2020.

Seniorer flytter i mindre, men gemmer stadig

Hos flytte- og opbevaringsvirksomheden Boxit har man set et opsving inden for langsigtet opmagasinering og oplevet, at mange i den modne aldersgruppe har realiseret drømmen om at flytte i noget mindre.

“Vi har set rigtig mange, der er flyttet fra den store villa og over i noget mindre. De vil gerne gemme deres gode ting til børn eller børnebørn, som ofte ikke har pladsen til dem endnu. Og selvom tingene måske skal opmagasineres i flere år, prioriterer mange at have et depotrum til et mindre månedligt beløb,” fortæller Anders Maarup, der er afdelingsleder i Boxit i Brabrand.

Genbrug og miljøbevidsthed

At der er mange, der gerne vil gemme deres ting til børnebørnene trods pladsmangel, kommer ikke bag på vurderingsekspert Simon Neubert-Luckner fra vurderingsekspert.dk.

De seneste års øgede fokus på genbrug og miljøbevidsthed går hånd i hånd lysten til at gemme på grund af affektionsværdien, forklarer han.

“Så længe kvaliteten er med, kan vi gemme og genbruge tingene gennem flere generationer, og det er der flere og flere, der gerne vil. Mange ligger for eksempel inde med porcelænsstel, der prismæssigt ikke er værd at gemme til videresalg, men som har affektions- og genbrugsværdi, og som ofte vil holde langt bedre end nyere og billigere stel,” siger Simon Neubert-Luckner.

 God kvalitet skal gemmes

Om en ting har enten genbrugsværdi eller følelsesmæssig værdi er det vigtigste, når man tager stilling til at gemme eller smide ud, forklarer vurderingseksperten.

“Alt det, du nemt kan købe igen, er der ikke megen grund til at gemme i årevis. Men rokokosofaen, mormors hækleri og alt det andet, der ikke lige hænger på træerne, skal man holde fast i. Så længe kvaliteten er god nok, kan det også holde til at blive gemt og genbrugt,” siger Simon Neubert-Lucnker.

Faktisk er det ifølge vurderingseksperten netop den følelsesmæssige værdi, der vejer tungest, når vi gemmer på vores sager. Og det er også det, der betyder mest for dem, der skal overtage tingene en skønne dag.

“Vi gemmer de ting, der betyder noget for os, og det, vi ved, betyder noget for andre. Når jeg vurderer dødsbo og oplever, at arv kan skabe splid i familier, er det faktisk oftest på grund af ting med affektionsværdi og helt uden monetær værdi,” siger Simon Neubert-Lucnker.

Først publiceret: onsdag 23. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 23. februar 2022 kl. 18:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.