Skål! Får du et glas for meget, tror du måske, at forsikringen ikke dækker, hvis du kommer til skade.

Beskyldt for fuldskab: Kvinde vinder strid med forsikringsselskab

Uheldig kvinde faldt og brækkede ankel, men fik nej til erstatning fra sin ulykkesforsikring på grund af ”selvforskyldt beruselse”. Men det kan Codan ikke bevise, siger ankenævn. Se reglerne for alkohol og erstatning her.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

En kvinde i 60’erne skulle på en stormende dag fra sit køkken ud på terrassen. Vinden greb fat i døren og trak i hende, så hun snublede på trinnet ned. Hun faldt og brækkede den ene ankel.

Men Codan Forsikring nægtede, at hun kunne få erstatning fra sin ulykkesforsikring. Hun var nemlig ifølge selskabet ”selvforskyldt beruset”. Og det er undtaget i forsikringsbetingelserne.

Kvinden havde fået alkohol til et måltid. Men hun siger, at hun slet ikke var så beruset, som Codan påstår.

Det har hun nu fået ret i. Ankenævnet for Forsikring siger, at det ikke er bevist, at ulykken skyldes beruselse. Derfor skal selskabet se på, om ulykken har givet kvinden så stort et mén, at hun skal have erstatning.

Beregnede promillen

Mange forsikringsselskaber har undtagelser for uheld, der skyldes beruselse. Men det er ikke noget med at have drukket en øl eller to. Folk skal være ganske meget berusede, før erstatninger forsvinder.

Kvinden i den aktuelle sag kom på skadestuen. Her målte personalet en promille på 1,21.

Codan har lavet beregninger, som viser, at promillen skulle have været noget højere nogle timer forinden, da uheldet skete. Men den slags kalkulationer er usikre, fastslår ankenævnet.

Læs hele afgørelsen fra ankenævnet 

Codan Forsikring er i 2022 overtaget af selskabet Alm. Brand. Fra Alm. Brand lyder meldingen, at selskabet ”som udgangspunkt altid efterkommer afgørelser fra Ankenævnet for Forsikring”.

”Men vi kommenterer principielt aldrig konkrete kundesager,” tilføjer Alm. Brand.

Der skal meget til

Mange forsikringstagere tror måske, at de ikke kan få erstatning, hvis de for eksempel falder efter at have drukket nogle øl. Men sådan er det slet ikke.

Ankenævnet for Forsikring har i de seneste år også i meget alvorlige sager givet klagere medhold i, at forsikringsselskaber ikke kan afslå erstatning med henvisning til beruselse. To tilfælde handler om mænd, som er faldet ned ad en trappe, da de skulle på toilettet. Begge mændo var gået i seng efter at være kommet berusede hjem.

I den ene sag brækkede en mand nakken. Konen fandt ham død næste morgen. Enken fik også ret til erstatning.

 Sådan er reglerne om fuldskab og ulykkesforsikring

Ankenævnet for Forsikring har gennem årene opbygget nogle tommelfingerregler for sager om beruselse. Hvis du kommer ud for et uheld, som er ”din egen skyld”, så ser det cirka sådan ud:

  • Ifølge Ankenævnet for Forsikring er erstatning ved fuldskab kun udelukket, hvis fuldskab er HOVEDårsagen til uheldet eller ulykken.
  • Ankenævnet forlanger, at det er forsikringsselskabet, der skal bevise, at beruselse er HOVEDårsagen. Det er altså ikke dig, der skal bevise, at beruselse ikke var hovedårsagen.
  • Hvis din promille er under 1,20, så vil forsikringsselskaber almindeligvis ikke kunne påstå, at der er tale om “selvforskyldt beruselse”, som kan føre til, at erstatning helt eller delvist forsvinder.
  • Hvis promillen er mellem 1,20 og 1,60, så risikerer du, at du ikke kan få erstattet skader på tøj, briller eller andre ting. Men normalt er der dækning for skader på dig selv.
  • Hvis promillen er over 1,60, så er der fare for, at enhver erstatning til dig falder bort.

 

Først publiceret: lørdag 28. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.