Brug overskydende vand fra drikkeglas, akvarier eller madlavning til at vande dine planter i stedet for at hælde det ud.

Tørkeramt: Her er 12 smarte måder at spare vand og penge

Opdag 12 enkle måder at bekæmpe vandspild og beskyt vandressourcerne, både inden for og i haven, i en tid med alvorlige tørkeproblemer.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Tørken kradser. Støvede danske marker og haver afslører, at regnen har været sparsom gennem længere tid.

Maj gav blot 14,1 mm nedbør på landsplan, hvilket er 70 procent mindre nedbør, end vi normalt får i maj – og der er heller ikke udsigt til regn i den kommende tid.

Sådan lyder meldingen fra DMI, så hvad kan man gøre for at reducere sit vandforbrug og samtidig skåne pengepungen?

Ved at implementere nogle simple ændringer i din dagligdag kan du nemt spare på vandet og gøre en forskel.

12 effektive råd:

1. Reparér lækager: Hold øje med lækager i rør, haner og toiletter. Selv små dryp kan spilde store mængder vand over tid.

2. Installer vandbesparende armaturer: Udskift dine gamle toiletter, brusere og vandhaner med vandbesparende modeller. Disse reducerer vandforbruget uden at gå på kompromis med ydeevnen.

3. Tag korte bade: Prøv at begrænse din brusebadstid til 5-10 minutter. Det sparer vand og energi.

4. Brug opvaskemaskine og vaskemaskine effektivt: Vent med at køre opvaskemaskinen og vaskemaskinen, indtil den er fyldt helt op. Vælg også energibesparende indstillinger, hvis din maskine har det.

5. Fyld opvasken i vasken: Når du vasker opvasken i hånden, så fyld en vask med sæbevand i stedet for at lade vandet løbe konstant. Skyl opvasken i en opsamlingsbakke for at genbruge vandet til haven.

6. Genbrug overskydende vand: Brug overskydende vand fra drikkeglas, akvarier eller madlavning til at vande dine planter i stedet for at hælde det ud.

7. Brug vandsparende haveslanger: Invester i en vandsparende haveslange med en justerbar dyse. Det hjælper dig med at kontrollere vandstrømmen og undgå spild.

8. Vand din have om morgenen eller aftenen: Vand tidligt om morgenen eller sent om aftenen for at minimere fordampning og give planterne bedre absorption.

9. Brug barkflis: Dæk dine bede og potter med et lag barkflis. Det holder jorden fugtig længere og reducerer behovet for hyppig vanding.

10. Gruppér planter efter vandingsbehov: Placér planter med lignende vandingsbehov sammen i haven. På den måde kan du tilpasse vandingsmængden mere præcist og undgå overvanding.

11. Brug regnvand: Installer en regnvandstønde eller -tank til at opsamle regnvand. Du kan bruge dette vand til at vande haven, vaske bilen eller rense terrassen.

12. Indstil sprinklersystemet korrekt: Hvis du har et sprinklersystem i haven, skal du sørge for at justere det korrekt. Undgå at vande fortov eller indkørsel og fokusér kun på græsplænen og planterne.

Først publiceret: fredag 9. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.