Folkemødet på Bornholm er en kæmpefest for demokratiet. Og seniorerne er også med. Foto: Pelle Rink

Senior på Folkemødet: Her handler det om dig

Folkemødet på Bornholm bliver officielt skudt i gang torsdag. En kæmpe fest for demokratiet med 2.800 events på flere hundrede scener. Se her hvor seniorerne er i centrum.

Senest opdateret: tirsdag 20. juni 2023

Der forventes op mod 100.000 deltagere, når Folkemødet på Bornholm slår portene op torsdag til 3 dage i demokratiets tegn.

Programmet byder på 2.800 events fordelt på flere hundrede scener – så det er umuligt at deltage i det hele.

Det sker på Folkemødet

Folkemødet på Bornholm 2023 afvikles fra flere hundrede scener, telte og bådpladser med over 2.800 events. Det starter torsdag 15. juni og slutter lørdag 17. juni om aftenen med Andreas Odbjerg på Folkemødets Hovedscene.

Folkemødet finder sted ved Allinge.

Se det fulde program HER

Vi har udvalgt arrangementer, hvor seniorerne er på dagsordenen.

Så hvis du er på Bornholm, så kik forbi her.

Torsdag 15. juni

Freestyle-rap om seniorers benspænd på arbejdsmarkedet

Kl. 13.30 – 14.30 i FTFa Teltet.

Både den private og offentlige sektor skriger på arbejdskraft. Senkarriere og tilbagetrækning er blevet vigtigt både for politikere og virksomhederne – for det udfordrer vores arbejdsmarked, hvis vi ikke knækker koden.  Samtidig oplever seniorerne at have svært ved at få job igen, hvis de først bliver ledige. Det er paradoksalt.

Bliver ledige 50+’ere valgt fra på grund af deres alder? Er det tid til at forbedre senior-ligestillingen på arbejdsmarkedet? Og hvad bliver konsekvenserne, hvis virksomhederne ikke formår at fastholde de seniorer, de allerede har ansat?

Per Vers fremhæver pointer og paradokser i en freestyle-rap mens et veloplagt panel debatterer, hvordan vi griber paradokset an og gør senkarriere attraktivt frem for en venteposition til pensionen.

Debat mellem blandt andet Steen Lund Olsen, næstformand, Finansforbundet, Erik E. Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening og Victoria Velásquez, medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Læs mere HER

Fredag 16. juni

Hvorfor smider staten senior-guld på gaden?

Kl. 10.30 – 11.30 HK Danmark

Hvorfor smider staten senior-guld på gaden i en tid med stort fokus på arbejdsudbud og arbejdskraftmangel? Flere regeringer har forsikret HK Stat og DJØF m.fl. om at statens erfarne medarbejdere er vigtige og værdsatte. Men flere undersøgelser dokumenterer, at der er markant større risiko for at blive fyret i staten, hvis du er over 50 år. Det er også sværere at blive ansat i staten i den alder.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Statens arbejdspladser har derfor et stort potentiale ift at fastholde og rekruttere flere seniorer. Men hvordan udnytter vi dette potentielle udbud af arbejdskraft fra erfarne folk, som gerne vil blive lidt længere på arbejdsmarkedet? Hvordan går staten foran med det gode eksempel? Hvordan kan staten tage mere ansvar? Hvilke værktøjer skal i brug? Hvordan ændrer vi kulturen? Er der gode eksempler, vi kan lære af? Og hvad med OK24?

Debat mellem blandt andet Ulla Moth-Lund Christensen, næstformand, HK Stat Danmark, Karsten Hønge, medlem af Folketinget for SF og Pia Kjærsgaard, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti.

Læs mere HER

Seniorguld – hvordan sætter vi seniorers kompetencer i spil?

Kl. 11.30 – 12.00 AOF Center Sydjylland og Bornholm

Hvorfor er der en tendens til, at seniorer føler et mindreværd og er tvivl om deres kompetencer og nytteværdi på arbejdsmarkedet? Hvad tænker virksomhederne, når de skal ansætte seniorer? Og hvad har de brug for?

3F og FOA har fået bevilliget penge fra STAR til at gøre en særlig indsats for deres ledige medlemmer +50. AOF har været leverandør på opgaven, hvor de har gennemført en skræddersyet indsats, der indeholder jobrettede værktøjer og personlig udvikling.

Midtvejsevalueringen viser, at 69 % er i job efter 3 måneder.

Oplæg fra Maj Ellegaard Bechmann, udviklingschef, AOF Erhverv

Læs mere HER

Den sociale slagside i verdens bedste pensionssystem

Kl. 14.45 – 15.30 FOA og PenSam

Der er store sprækker i verdens bedste pensionssystem. Sådan lyder en af konklusioner i en ny rapport fra Kraka, der stiller skarpt på solidariteten og den økonomiske skævhed blandt danske pensionsopsparere.

Årsagen skal findes i den sociale slagside ved tidlige tilbagetrækningsmuligheder, der rammer de dårligst stillede pensionsopsparere og udhuler deres pensioner. Fx kan PenSam’s medlemmer se frem til at modtage 10.000 kroner mindre i pension om året, fordi de skal betale regningen for deres kollegers nedslidning inden for fag, der er langt hårdere ramt af førtidspensionering end stort set alle andre steder på arbejdsmarkedet.

Situationen minder om en omvendt “Robin Hood-effekt”, der gør de fattigste pensionister fattigere. Men er det rimeligt og i pensionssystems ånd? Eller er der behov for en mere fælles og solidarisk løsning på tværs af alle pensionsopsparere?

Debat med deltagelse af blandt andet Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, Peter Mogensen, direktør i Kraka og Torsten Fels, CEO i PenSam.

Læs mere HER

Walk the talk: Fastholdelse af seniorer på arbejdsmarkedet

Kl. 15.30 – 16.15 Arbejdsmiljø Loungen

Hvad kan arbejdspladsen gøre for at fastholde deres seniormedarbejdere? Og kan motionsfællesskaber være en god bro fra arbejdslivet over i seniorlivet?

Den demografiske udvikling ændrer sig mod en større og ældre befolkningsgruppe i Danmark. Det øger blandt andet risikoen for mangel på arbejdskraft både nu og i fremtiden. Især tilrettelæggelse og indflydelse på arbejdstiden ud fra egne behov, nedsat tid, flere seniordage, at det bedre kan betale sig økonomisk, og mindre fysiske anstrengende arbejde har betydning for at blive på arbejdsmarkedet.

En anden løsning kan være bedre mulighed for efter- og videreuddannelse – både faglig og kropslig.

På denne ”Walk the talk” får deltagerne mulighed for at tage del i debatten om fremtidens arbejdsliv for seniorer – imens vi går en tur fra Folkemødepladsen iført trådløse høretelefoner på.

Debat med deltagelse af blandt andet Niels Sandø Pedersen, enhedschef for Forebyggelse og ulighed, Sundhedsstyrelsen, Mette Mandrup, generalsekretær i Dansk Firmaidræt og Karina Glies Vincents Seeberg, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Læs mere HER

Lørdag 17. juni

Alle mand på dæk: Seniorer er i høj kurs på arbejdsmarkedet

Kl. 10.00 – 11.00 PFA

Danskere over 65 år udgør i dag ca. 20 procent af befolkningen, og andelen vil stige yderligere i de kommende år. Det vil give færre i arbejde og flere at forsørge. Derfor vil regeringen have ”alle mand på dæk.”

Men er det overhovedet realistisk at få flere ældre til at forlænge arbejdslivet i det omfang, konsulenter og politikerne ligger op til? Hvordan får vi skabt mere attraktive rammer om senkarrieren, så alder ikke bliver synonym med afvikling? Og er seniorbegrebet overhovedet til gavn, eller er det med til at fastholde stereotyper og spænde ben for udvikling af et mindre aldersfokuseret arbejdsmarked?

Vi tager samtalen om, hvad der skal til for at gøre det attraktivt for ældre medarbejdere at blive længere på arbejdsmarkedet, og hvad er konsekvenserne, hvis vi ikke lykkedes.

Debat med deltagelse af blandt andet Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, Jakob Kjellberg, professor, VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og Jesper Brask Fischer, programchef i PFA.

Læs mere HER

Seniorer på scenen – det grå guld glimter på arbejdsmarkedet

Kl. 11.00  11.45 Dansk Arbejdsgiverforening

Det grå guld glimter på arbejdsmarkedet, men vil de blive ved med det, når de kan hæve friværdi og store arbejdsmarkedspensioner og i stedet bruge tiden på jordomrejser og fritid? Vil virksomhederne overhovedet have flere seniorer? – og hvordan kan det være, at den faktiske tilbagetrækningsalder i Danmark er lavere end hos vores nordiske naboer, selvom vi har en højere folkepensionsalder?

Debat med deltagelse af blandt andet Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen, Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og Fini Beilin, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Læs mere HER.

Det evige arbejdsliv & de unges seniorpolitiske visioner

Kl. 13.45 – 14.30 FH Hovedscenen

Har vi indrettet arbejdsmarkedet klogt, eller var alting bedre gamle dage? Hvad mener de unge – har deres forældre fået tilbagetrækningsordninger i pose og sæk, eller kan de unde deres forældres generation en værdig afslutning på arbejdslivet? Er vi endt et sted, hvor arbejdet er blevet en religion, der er svaret på alt – og passer det overhovedet, når vi siger, at mere arbejde løser alle problemer fra velfærd til meningsfulde liv?

Hvad med fremtidens arbejdsliv. Tror de unge på et arbejdsmarked med en folkepensionsalder på langt over 70 år? Hvordan påvirker udsigten til et langt arbejdsliv de unges uddannelsesvalg og trivselskrisen? Vil det være bedre med mindre arbejde og en fire dages arbejdsuge? Hænger et langt arbejdsliv sammen med bevægelsen væk fra fast arbejdssted og arbejdstid, og fuldtidsstillinger som afløses af korte deltidsansættelser?

Debat med deltagelse af blandt andet Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og Frederik Enevoldsen, næstformand i Dansk Ungdoms Fællesråd.

Læs mere HER

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: tirsdag 13. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 20. juni 2023 kl. 07:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.