Som lejer har du mulighed for at tilpasse din bolig efter dine ønsker og behov, men det er vigtigt at tale med udlejeren, inden du går i gang.

Ny pjece afslører: Så meget må du lave om i din lejebolig

Går du med tanker om at ændre noget i din lejlighed, kan det være en god idé at få styr på reglerne for ikke at miste dit depositum.

Senest opdateret: torsdag 15. juni 2023

Er du utilfreds med rumfordelingen, fliserne på badeværelset eller køkkenet, så overvejer du måske at lave om i din lejebolig.

Danmarks Almene Boliger (BL) har udgivet en ny version af råderetspjecen, der fortæller, hvor meget du må ændre, når du bor i en almen lejebolig.

Forbedringer eller forandringer?

Når det kommer til ændringer i lejeboligen, opdeles de i to kategorier: forbedringer og forandringer.

Forbedringer er ændringer, der øger boligens værdi, mens forandringer ikke har samme effekt, skriver Bo Godt.

Forbedringer giver dig som beboer ret til en økonomisk godtgørelse. Det betyder, at hvis du for eksempel installerer et nyt køkken eller udskifter et siddebadekar med en brusekabine, kan du få dækket udgifterne.

Den økonomiske godtgørelse beregnes umiddelbart efter ændringen og udbetales af boligorganisationen ved fraflytning. Vær dog opmærksom på, at udbetalingen afhænger af, om du flytter, før forbedringerne er afskrevet.

Faglig vurdering

Det kan være vanskeligt at vurdere, om en ændring betragtes som en forbedring eller en forandring.

En ansat i boligorganisationen foretager den faglige vurdering baseret på faktorer som boligens udformning, indretning og byggematerialernes levetid og kvalitet.

Hvis du ønsker at foretage forandringer i boligen, der ikke øger brugsværdien, skal du aftale det med boligorganisationen.

Have eller altan

Hvis du har en have eller altan, skal ændringerne i disse områder aftales med de andre beboere på afdelingsmødet.

Hvis der er flertal for dine ønsker, vil ændringerne blive tilføjet til afdelingens råderetskatalog. Beboerne har mulighed for at opdatere kataloget løbende med nye tilladte ændringsmuligheder.

Vær opmærksom på, at visse ændringer kræver byggetilladelse eller anmeldelse til kommunen. Det er altid vigtigt at kontakte boligselskabet, inden du påbegynder arbejdet for at sikre, at du følger de rette procedurer.

Først publiceret: torsdag 15. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 15. juni 2023 kl. 10:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.