Mareridt med flextrafik bliver nu politisk sag
Danmarksdemokraternes Karina Adsbøl tager nu sag op om gangbesværet og forslået 80-årig, der blev afvist af flextrafik efter behandling på sygehuset i Gødstrup. Årsag: Hun bor i en anden region.
Senest opdateret: torsdag 3. august 2023
Det bliver en politisk varm kartoffel, at nu 80-årige Gudrun Hansen blev afvist af flextrafik, da hun efter behandling for et voldsomt fald skulle hjem til Esbjerg efter at være udskrevet fra sygehuset i Gødstrup.
Det kunne ikke lade sig gøre. Årsag: Sygehuset ligger ved Herning i Region Midtjylland. Og Esbjerg ligger i Region Syddanmark. Og flextrafik har ikke personkørsel mellem regionerne.
Nyhedsbrevet skrev om sagen forleden. Og nu har Karina Adsbøl fra Danmarksdemokraterne taget sagen videre til transportminister Thomas Danielsen (V).
”Det er ganske enkelt ikke godt nok, at staten og regionerne ikke er i stand til at passe ordentlig på vores ældre, hvis de kommer til skade. Det kan jo ikke være meningen, at en som Gudrun skulle parkeres på Gødstrup med store smerter og uden mulighed for at kunne komme hjem. Det kan vi ikke være bekendt over for nogen. Det er vi nødt til at finde løsninger på, og derfor har jeg også bedt ministeren regne på, hvad omkostningerne er ved at tillade kørsel på tværs af regionerne med flextrafik fremover,” siger Karina Adsbøl til Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Faldt ud over skrænt
Gudrun Hansen er dårligt gående, bruger rollator og lider af knogleskørhed og kom voldsomt tilskade, da hun faldt ud over en skrænt, da hun sammen med andre pensionister var på udflugt med Metal Vest Seniorklubben til Flamingo Naturpark i Vemb ved Holstebro.
Hun snublede og kurede på forkroppen flere meter og lå til sidst ubevægelig ved skræntens kant.
Herefter udviklede udflugten sig til et mareridt for den nu 80-årige kvinde.
Faglige Seniorer: Regler skal ses efter
Ældreorganisationen Faglige Seniorer vil have set reglerne for flextrafik efter i sømmene.
"Hvis det forholder sig sådan, at udskrevne patienter fra et sygehus med gangbesvær eller handicap ikke kan benytte flextrafik på tværs af regionsgrænser for at komme hjem, er der noget ravruskende galt."
"Det går især ud over ældre, der ikke er mobile og hvor mange heller ikke har et netværk, der kan hjælpe. Og hvor økonomien ikke er til at tage en taxa over store afstande. De skal ikke være ofre for kassetækning i regionerne eller skøre regler," siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der med 260.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.
Hun kom med ambulance til sygehuset i Gødstrup, men blev først undersøgt sent om aftenen efter seks timers ventetid. Hun – og hendes mand Harry – måtte derfor overnatte på hospitalet.
Morgenen efter blev hun udskrevet, men da var selskabet fra seniorklubben taget hjem forlængst.
Måtte ringe efter formandens hjælp
Først ud på eftermiddagen kunne personalet på sygehuset – efter at have undersøgt mulighederne – oplyse Gudrun Hansen om, at hun ikke kunne benytte flextrafik – hun kunne blive fragtet tilbage til Flamingo Naturpark. Men ikke til Esbjerg. Det uanset at hun er visiteret til handicapkørsel med flextrafik.
Rejse med det offentlige med tog og bus var praktisk ikke mulig på grund af smerterne. Og taxa med en regning på over 100 kilometers kørsel var en dyr løsning, som aller, allersidste udvej.
Så med masser af smerter fra forstuvninger på ben, krop og ansigt og dårligt gående med rollator måtte hun derfor tage kontakt til seniorklubben, hvor formanden Hans-Kurt Jensen heldigvis var hjemme til at tage telefonen.
Han kørte efterfølgende op og hentede Gudrun Hansen og manden i på Gødstrup Sygehus.
Du kan læse hele historien om Gudrun Hansens mareridts-døgn her
Frygter for aktivitetere for ældre
Hans-Kurt Jensen frygter, at seniorklubbernens udflugter over regionsgrænserne risikerer at stoppe.
”Det vil være til skade for den indsats vi i seniorklubberne gør mod ældres ensomhed og for at få flere med i fællesskabet. Blandt andet med busture og udflugter rundt i landet. Vi kan jo ikke stå inde for at efterlade vores medlemmer i anden region, hvis de kommer til skade. Og risikere at de ikke kan komme hjem efterfølgende,” siger seniorformanden.
Følg historien i nyhedsbrevet
Du kan følge historien i Faglige Seniorers nyhedsbrev, der udkommer hver onsdag morgen. Nyhedsbrevet er gratis.
Tilmeld dig her. Du er samtidig med i konkurrencen om brunch for to.
DanmarksDemokraternes Karina Adsbøl mener også, at sagen kan få konsekvenser for det sociale arbejde for ældre og seniorer.
”Det dur ikke, at ældre ikke kan leve et aktivt liv med sociale udflugter, fordi de er bange for at blive efterladt til sig selv, hvis de skulle komme galt afsted. Vi forventer, at regeringen kigger på den her problemstilling, og regionerne fremover forsøger at finde fleksible løsninger, når situationer som den her opstår,” siger Karina Adsbøl, der er valgt i Sydjyllands storkreds.
Spørgsmål til ministeren
Karina Adsbøl har stillet følgende spørgsmål til transportminister Thomas Danielsen.
Transportudvalget, spørgsmål 268:
“Vil ministeren oplyse, om det er korrekt, at flextrafik ikke kører persontransport på tværs af regionerne, og man derfor ikke kan benytte flextrafik, hvis man som borger f.eks. kommer til skade i Region Midtjylland og efterfølgende får brug for befordring fra skadestuen ved Regionshospitalet Gødstrup til ens bopæl, hvis den f.eks. er beliggende i Esbjerg og dermed i Region Syddanmark?”
Transportudvalget, spørgsmål 269:
“Vil ministeren ydermere redegøre for, hvilke omkostninger der er forbundet med at indføre en ordning, hvor flextrafik skal køre persontransport på tværs af regionerne for de personer, der i forvejen har ret til befordring eller befordringsgodtgørelse med flextrafik?”
Tip Faglige Seniorers nyhedsbrev
Har du været udsat for noget lignende som Gudrun Hansen? Så skriv til redaktøren på Faglige Seniorers nyhedsbrev, Brian Pabst. Mail: bp@fagligsenior.dk
Er det OK, at Gudrun ikke blev kørt hjem med Flextrafik?
Først publiceret: tirsdag 20. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:03