Det er vigtigt at huske, at beskyttelse af personlige oplysninger og privatliv er afgørende på sociale medier

Sådan bliver seniorer spottet af svindlere

Er du på Facebook eller andre sociale medier, risikikerer du samtidig at videregive oplysninger om dig selv til kriminelle. Se hvad du skal være opmærksom på.

Senest opdateret: onsdag 2. august 2023

Kriminelle bruger ofte sociale medier som kilde til at identificere ældre personer og potentielle mål for svindel. Sociale medier er som bekendt offentligt tilgængelige platforme, hvor folk deler personlige oplysninger, billeder og interesser, og det kan give svindlere indsigt i en persons liv og alder.

Her er nogle måder, svindlere kan bruge sociale medier til at identificere ældre.

Profil på sociale medier

Sociale medier kan brugere oplyse deres fødselsdato, familierelationer og andre demografiske informationer i deres profiler. Svindlere kan søge efter profiler med angivet alder eller bruge andre data til at få oplysninger om en persons alder.

Billedopslag

Billeder og aktiviteter på sociale medier kan give indikationer om en persons alder, som for eksempel billeder fra gamle begivenheder, jubilæer eller sammenkomster. Svindlere kan bruge disse oplysninger til at identificere ældre brugere.

Interesser og hobbyer

Billeder kan vise interesser, hobbyer og for eksempel nummerpladen på bilen eller andet, svindlere kan bruge til at tale sig ind på livet af den ældre.

Medlem af grupper

Nogle ældre brugere er medlemmer af grupper eller sider på sociale medier, der er relateret til pension, seniorlivsstil eller interesser for for eksempel gamle dage. Svindlere kan søge efter sådanne grupper for at finde potentielle mål.

Tidligere samtaler

Hvis en ældre person tidligere har interageret med mistænkelige profiler eller deltaget i diskussioner om svindel eller sikkerhed, kan svindlere bruge disse oplysninger til at identificere dem som mulige ofre.

Andre metoder

Ud over sociale medier kan kriminelle spotte ved at søge i oplysninger i foreninger eller online registre for at finde ældre personers telefonnumre og adresser.

Kriminelle kan ved at søge på fornavne, der oftest tilhører seniorer, søge at spotte en ældre person og tage kontakt. Det kan være navne som Ruth, Marie, Kirsten og Inge.

Sådan minimeres du risikoen

Det er vigtigt at huske, at beskyttelse af personlige oplysninger og privatliv er afgørende på sociale medier.

For at minimere risikoen for at blive identificeret som et mål for svindel, bør du overveje at begrænse de personlige oplysninger, du deler på sociale medier.

Du bør indstille privatlivsindstillingerne og dermed kontrollere, hvem der kan se dit indhold, og være opmærksom på, hvilke grupper eller sider du deltager i.

Det er også vigtigt at være forsigtig med at acceptere venneanmodninger fra ukendte profiler og at være skeptisk over for uventede henvendelser eller tilbud på sociale medier.

Først publiceret: tirsdag 25. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret onsdag 2. august 2023 kl. 08:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.